szerző:
reuters

Észak-Koreából terjedő különös mendemondák kerülnek manapság a lapok címoldalaira és az elemzők azon tanakodnak: vajon küszöbön áll-e az országban a változás, vagy pedig csak a titkolózó kommunista államból származó megbízható hírek hiánya duzzaszt fel minden hírmorzsát?

"Észak-Korea olyan, mint egy titkok övezte fekete doboz - jelentette ki Vu Szjung Dzsi, a szöuli külpolitikai és nemzetbiztonsági intézet professzora - Nagy az információigény olyankor, amikor hiány van belőle."

A múlt héten megalapozatlan hírek terjedtek el a New York-i, tokiói és szöuli pénzpiacokon arról, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt megölték, illetve megdöntötték, miközben nőtt a nyomás rá, hogy térjen vissza a phenjani nukleáris tervekről folyó tárgyalásokhoz. Konkrétabb - ugyanakkor eltúlzott - jelentések érkeztek diplomatáktól és más illetékesektől, amelyek szerint eltüntették Kim hatalmas portréit a közterületekről és kevesebben viselik ruhájukon a Kim-jelvényt.

Mindezek, valamint az észak-koreai menekülteknek az otthoni tiltakozó plakátokról szóló beszámolóik fényében kialakulhat az a nézet, hogy veszélybe került Kim rendszere. Ugyanakkor, bár Észak-Korea-szakértők és diplomaták szerint valami változhat Phenjanban a piaci reformokkal, amelyek lehetővé teszik például a magánkézben lévő éttermek működését, nincs határozott bizonyíték arra, hogy Kim Dzsong Il kezéből tíz év után kicsúszna a hatalom.

"Óriási az ellentmondás a kínálat és a kereslet között - mondja Vu a hírvákuumról - ezért a reménykedő mentalitás a legkisebb információt is hajlamos eltúlozni."

Több csoport, köztük a disszidensek szervezetei, követelik az észak-koreai rendszer változását 15 évvel a kommunizmus kelet-európai összeomlása után. Vu szerint elképzelhető, hogy külföldi kémszolgálatok gyártottak jelentéseket, hogy lejárassák Kimet. Ezenkívül az új amerikai emberi jogi törvény alapján évente 24 millió dollárt szánnak arra, hogy előmozdítsák a reformokat és az emberi jogok helyzetét Észak-Koreában. Ennek keretében például kis rádiókat küldenek, hogy több információval lássák el a külvilág híreire régóta kiéhezett népet.

"Nemzetközi téren kényszert éreznek arra, hogy normálisnak mutassák magukat - mondta Csung Szjung Csang, a Szöul melletti Szedzsong intézet kutatója, utalva a portrékról és a jelvényekről szóló hírekre. Ugyanakkor úgy vélekedik, hogy a közelmúltbeli jelentések hamis hírekre alapulnak vagy pedig régóta ismert változásokról szólnak.

Kim Dzsong Il megrekedt házi "szongun" ideológiája mellett, vagyis félretette a piaci reformokat a katonaiért, hogy nukleáris haderőt fejlesszen ki az Egyesült Államok elrettentésére. "Kim Dzsong Il talán magának követelte e politikai választások jogát, amikor számos más kommunista zsarnokot elsöpörtek 1989 után - írta Jasper Becker Észak-Korea-szakértő az Asian Wall Street Journal e heti számában - de csak kapaszkodik benne." Becker elmondása szerint a menekültek több összeesküvésről is beszámoltak, amit az 1994-ben, államalapító apja, Kim Ir Szen halála után hatalomra került Kim meggyilkolására szőttek.

Északon továbbra is beszámolnak Kimnek a katonai egységeknél tett látogatásairól, és dicsérik "rendíthetetlen akaratát". Független források szerint október 3-án látták őt utoljára a nyilvánosság előtt. Kína egyelőre semmi gyanúsat nem észlelt Észak-Koreában és cáfolta, hogy megerősítette volna haderőit a két ország határán. "Nincsen semmi változás" - mondta Jean Ping, az ENSZ-közgyűlés elnöke Szöulban, északi látogatását követően.

Egyes elemzők szerint a portrék eltűnése arra példa, hogy Kim megpróbál új eszközöket keresni hatalmának megtartására, mint ahogyan a piaci változások is nagyobb bizalmat keltettek néhány észak-koreaiban.

"Azt hiszem, egy bizonyos ponton lesz drasztikus váltás a Kim Dzsong Il-rendszerben. De a hatalom struktúrájának változása minden bizonnyal nem lentről fog történni - mondta Cso Min, a Koreai Nemzeti Egyesítés Intézetéből - a változás felülről jön, és ha egyszer bekövetkezik, nagyon gyorsan fog történni."

Szöul számít arra a lehetőségre, hogy egy gyors változás vagy összeomlás Északon kikerülhetetlen hatást gyakorol majd saját gazdaságára is. A pénzpiacok nagy figyelemmel követik Észak-Koreát, de nem valószínű, hogy nagy mozgást okoznának a változások, hacsak Kim Dzsong Il meg nem bukik.

A megosztott félsziget legújabb fejleményeihez és az információs csatához tartozik, hogy Dél-Korea befagyasztotta 30 észak-koreai weboldalhoz való hozzáférést, amely felháborodást váltott ki Phenjanban. A Riporterek Határok Nélkül szervezet támadta Szöult a tilalomért, Phenjant pedig képmutatásáért. "Ironikusan hat a kritika a világ egyik legkeményebb rezsimjétől - állapította meg az újságíró-szervezet - Észak-Korea nem engedélyez semmilyen független médiát, és csak egy maroknyi kiváltságos embernek engedik az internet használatát."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!