Tetszett a cikk?

George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a hvg.hu-nak szánt exkluzív írásában szorosabb nemzetközi összefogást, nagyobb anyagi áldozatvállalást vár a világ országaitól.

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az AIDS veszély leküzdését célzó, Bush elnök kezdeményezte programra az Egyesült Államok 15 milliárd dollárt fordít. Az idő sürget, a világ többi országának is cselekednie kell. Az amerikai program kiemelkedő forrásokat biztosít, rekordösszeget a nemzetközi egészségügyi kezdeményezések sorában. Készek vagyunk alkalmazni a legcélravezetőbb módszereket, és ezzel reményt adni az AIDS betegeknek, sikerül legyőzniük az alattomos kórt. Az idei AIDS Világnapot a nőknek szentelik, az AIDS megelőzése, kezelése és a gondozói munka a nők egészségének megőrzésére, illetve betegségük leküzdésére összpontosít. ű

George H. Walker amerikai nagykövet
Az USA az idén 2.4 milliárd dollárt fordít az AIDS elleni harcra -- többet, mint amennyit a többi kormány együttvéve, és jövőre még többet juttat e célra. Ugyanakkor Amerika szorosan együttműködik partnereivel, és világszerte támogatja azokat a nemzeti programokat, amelyekkel meghosszabbítható a betegek élete, és enyhíthető szenvedésük. A nemzetközi együttműködés egyébként is központi része az amerikai stratégiának. 2001-ben az USA segített létrehozni az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Globális Alapot, és a donorok közül a legtöbbet áldozta az Alap fenntartásához. Az USA szorosan együttműködik a többi donorral, beleértve a nemzetközi szervezeteket, köztük az ENSZ AIDS-ellenes Közös Programját (UNAIDS) és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO).

Eljött az ideje, hogy a világ országai egyesítsék erejüket, kötelezzék el magukat az eddiginél jóval határozottabban a HIV/AIDS megállítására - beleértve a pénzbeli kötelezettségvállalást. Az amerikai nép ebben partner, kész mindenkivel együttműködni, aki osztozik az HIV-fertőzés, az AIDS-betegség legyőzésére irányuló erőfeszítésekben. Nincs vesztegetni való időnk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Csaknem másfél millió AIDS-beteg Közép-Kelet-Európában

A világ főbb régiói közül Közép-Kelet-Európában, illetve a volt Szovjetunió országaiban terjed leggyorsabban az AIDS - állítja a Világbank két alelnöke, akik a jövő héten Bangkokban kezdődő nemzetközi értekezleten vezetik a világszervezet küldöttségét.

Világ

AIDS-prevenció: önmegtartóztatás kontra óvszer

Heves vita tört ki hétfőn Bangkokban a 15. nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői között arról, hogy az amerikai kormányzat által támogatott nemi önmegtartóztatás vagy pedig az AIDS-aktiviták preferálta óvszer jelent-e hatékonyabb védelmet a gyilkos kór elleni harcban.

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő