George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a hvg.hu-nak szánt exkluzív írásában szorosabb nemzetközi összefogást, nagyobb anyagi áldozatvállalást vár a világ országaitól.

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az AIDS veszély leküzdését célzó, Bush elnök kezdeményezte programra az Egyesült Államok 15 milliárd dollárt fordít. Az idő sürget, a világ többi országának is cselekednie kell. Az amerikai program kiemelkedő forrásokat biztosít, rekordösszeget a nemzetközi egészségügyi kezdeményezések sorában. Készek vagyunk alkalmazni a legcélravezetőbb módszereket, és ezzel reményt adni az AIDS betegeknek, sikerül legyőzniük az alattomos kórt. Az idei AIDS Világnapot a nőknek szentelik, az AIDS megelőzése, kezelése és a gondozói munka a nők egészségének megőrzésére, illetve betegségük leküzdésére összpontosít. ű

George H. Walker amerikai nagykövet
Az USA az idén 2.4 milliárd dollárt fordít az AIDS elleni harcra -- többet, mint amennyit a többi kormány együttvéve, és jövőre még többet juttat e célra. Ugyanakkor Amerika szorosan együttműködik partnereivel, és világszerte támogatja azokat a nemzeti programokat, amelyekkel meghosszabbítható a betegek élete, és enyhíthető szenvedésük. A nemzetközi együttműködés egyébként is központi része az amerikai stratégiának. 2001-ben az USA segített létrehozni az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Globális Alapot, és a donorok közül a legtöbbet áldozta az Alap fenntartásához. Az USA szorosan együttműködik a többi donorral, beleértve a nemzetközi szervezeteket, köztük az ENSZ AIDS-ellenes Közös Programját (UNAIDS) és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO).

Eljött az ideje, hogy a világ országai egyesítsék erejüket, kötelezzék el magukat az eddiginél jóval határozottabban a HIV/AIDS megállítására - beleértve a pénzbeli kötelezettségvállalást. Az amerikai nép ebben partner, kész mindenkivel együttműködni, aki osztozik az HIV-fertőzés, az AIDS-betegség legyőzésére irányuló erőfeszítésekben. Nincs vesztegetni való időnk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Csaknem másfél millió AIDS-beteg Közép-Kelet-Európában

A világ főbb régiói közül Közép-Kelet-Európában, illetve a volt Szovjetunió országaiban terjed leggyorsabban az AIDS - állítja a Világbank két alelnöke, akik a jövő héten Bangkokban kezdődő nemzetközi értekezleten vezetik a világszervezet küldöttségét.

Világ

AIDS-prevenció: önmegtartóztatás kontra óvszer

Heves vita tört ki hétfőn Bangkokban a 15. nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői között arról, hogy az amerikai kormányzat által támogatott nemi önmegtartóztatás vagy pedig az AIDS-aktiviták preferálta óvszer jelent-e hatékonyabb védelmet a gyilkos kór elleni harcban.