szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínű az RMDSZ részvétele a hamarosan megalakuló új román kormányban, jóllehet az elnökválasztást Traian Basescu ellenzéki jelölt nyerte meg –jósolta Eckstein-Kovács Péter szenátor, a román parlament felsőházának tagja a hvg.hu-nak adott interjúban.

hvg.hu: Mennyire érte Önt meglepetésként az ellenzék jelöltjének, Bukarest polgármesterének győzelme?

Eckstein-Kovács Péter: Nem volt teljesen váratlan az eredmény, hiszen a kihívónak mindig kedvezőbb a pozíciója. Adrian Nastase, a szociáldemokraták jelöltje, a jelenlegi miniszterelnök viszont azzal érvelhetett, hogy az idén 8,1 százalékos lesz a gazdasági növekedés, és sikerrel zárultak az EU-val folytatott tárgyalások.

hvg.hu: Milyen változásokat hozhat Basescu elnökké választása?

E.P.: Mint a liberális- demokrata szövetség feje, Basescu nyilván a liberálisok programjának támogatójaként lép fel, azaz az energiaszektor privatizálását, az adók csökkentését, a közéletben átlátható, tiszta viszonyok megteremtését fogja szorgalmazni. Elnökként jóval nagyobb mozgástere lesz a külpolitikai-honvédelmi területen, és eddigi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy ki is fogja használni a funkciójából adódó lehetőségeket.

hvg.hu: Közbevetőleg: a romániai elnöki jogkör tehát jóval nagyobb, mint a magyar?

E.P.: Feltétlenül. A magyar elnöknek inkább protokolláris a funkciója, a román elnöknek jóval nagyobb a hatalma, külügyekben, védelmi politika kialakításában elsősorban. Basescu már jelezte, erősíteni akarja Románia együttműködését az Egyesült Államokkal, anélkül, hogy ezzel veszélyeztetné az EU-s kapcsolatokat. [Mindenesetre a BBC-nek adott interjúban Basescu jelezte, részben újratárgyaltatná a Románia számára előnytelen, ám már lezárt témákat, köztük azt a fejezetet, amelynek értelmében az országnak évi 2 millió tonnával csökkentenie kellene acéltermelését, és az energiaügyi fejezetet].

hvg.hu: Mennyire változhat a romániai magyarság helyzete?

E.P.: Mindkét elnökjelölt furcsa kijelentéseket tett a kampány során, Nastase elutasította a kettős állampolgárság gondolatát, Basescu viszont a területi, illetve a kulturális autonómia kapcsán tett frivol kijelentéseket. Szerinte a kulturális autonómia már létezik, hiszen a csárdást nem tiltották be, Marosvásárhelyen pedig működik a magyar színház. Ettől függetlenül, az új elnök nyilvánvalóan Calin Popescunak, a liberális-demokrata szövetség társelnökének ad majd megbízást a kormányalakításra. Márpedig a parlamenti többséghez, az átlátható, tiszta viszonyok megteremtéséhez két kisebb párt, a humanisták illetve az RMDSZ képviselőinek szavazataira szüksége lesz a kormánynak, ezért bevonásuk a koalíciós kormányba valószínűnek tűnik. A koalíciós tárgyalások feltehetően hamarosan megindulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!