Tetszett a cikk?

Különösen nagy értékre, bűnszövetkezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás miatt emelt vádat tavaly a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség Szövő Károly és 21 társa ellen, akik 2004 decembere és 2005 áprilisa között a Mol százhalombattai olajfinomítójából több ízben loptak üzemanyagot. Farkas Józsefet, és Kiss Norbertet 2005. március 31-én holtan találták Diósd határában az Audijuk mellett. A rendőrség kiderítette, meggyilkolták őket, mert húszmillió forintot követeltek a hallgatás fejében. A két ügy összekapcsolódik.


Az olajlopás ügy

A vádlottak három ízben loptak nagy mennyiségű olajat: belső emberek és rendőrök segítségével, tartálykocsikban hozták ki a finomítóból az üzemanyagot, azt a közelben lévő kamionmosóba vitték, ahol lecsapolták. A rendőrök a mosóban rábukkantak azokra a föld alá bujtatott csövekre, amelyeken keresztül a finomítótól továbbították az olajat. A Mol kárát 32 millió forintra becsülik. Az ügyben több rendőrt is vádolnak, így Z. Gyulát, Z. Zoltánt, és K. Tibort. K.Tibor a diósdi kettős gyilkosság napján még az állomány tagja volt, és motoros járőrként részt vett a bűncselekmény helyszíni szemléjén is.

A diósdi kettős emberölés

A PMRFK fél év után elkapták a tetteseket, Papp Sándort, s annak bűntársát K. Ferencet. Ennél azonban jóval tovább jutottak a nyomozók, ugyanis egy teljes bűnszövetkezetet buktattak le, és a banda által elkövetett tizenhét súlyos bűnügyet derítettek fel. Ezek között szerepel a Fortus Rt. vezérigazgatója, S. László elleni emberölési kísérlet 2003-ban. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett. Egy másik emberölésre is készültek, egy alternatív mentőszolgálat vezetője ellen, amit végül nem hajtottak végre. Ezen kívül fegyveres rablásokkal köztük pénzszállítók elleni támadásokkal, zsarolásokkal, valamint testi sértésekkel gyanúsítanak 28 embert. A Szabó testvéreket az emberölésre való felbujtáson kívül zsarolással, illetve bűnszövetkezet létrehozásával és irányításával is. Az eljárás során a rendőrök 378 tanút hallgattak ki, s munkájuk eredményeképpen az ügy iratai 30 ezer oldalt tesznek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint