Tetszett a cikk?

Távozik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságról a diósdi kettős gyilkosság nyomozását vezető Varga Béla százados. Okát nem árulták el. A HVG legutóbbi számában megjelent, A Koszi-Klán és rendőri szálak című cikkből kiderül, magas beosztású rendőrök neve is szerepel az ügy aktáiban; a gyilkosság gyanúsítottjai –mint vallották – üzleti, illetve baráti kapcsolatban álltak különböző beosztású rendőrökkel.


A tett színhelyén. Leszámoltak a két zsarolóval.
© E. Várkonyi Péter
Úgy tűnt, Varga Béla szakmai karrierjének újabb dicsőséges állomásához érkezett a diósdi-ügy eredményes lezárásával, egy veszedelmes bűnbanda tagjainak rács mögé juttatásával. Munkáját, a bűnügy felderítéséről tartott a minapi sajtótájékoztatón, jutalommal ismerte el főnöke. Ám augusztus 22-én közölték vele, távoznia kell, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) nem tart igényt további munkájára. A százados a hvg.hu-nak csak annyit mondott: „nem volt sok választásom”. Arra viszont nem volt hajlandó válaszolni, hogy a kettős gyilkosság nyomozása összefüggésben áll-e váratlan elmozdításával.

Mindenesetre a gyilkosság két fő gyanúsítottja, a két Koszi-testvér, azaz Szabó István és Szabó Miklós hozzátartozói úgy gondolják, a Pest megyei zsaruk bosszúhadjárata miatt folyik az eljárás István és Miklós ellen. A rendőrök váltig állítják, hogy a testvérpár állt annak a bandának az élén, amely megbízást adott Farkas József, a Pipás, és Kiss Norbert, a Colos megöletésére. A PMRFK a nyomozást befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Pest Megyei Főügyészségnek, amely ígérete szerint szeptember közepére végez az üggyel, s továbbítja azt a bíróságnak. Ez azt jelentheti, hogy megpróbálják szinkronba hozni ezt a másik, szorosan a diósdihoz kapcsolódó büntetőeljárással, amely az olajlopások kapcsán zajlik, és amelynek tárgyalása ugyancsak szeptemberben kezdődhet el a Pest Megyei Bíróságon.

Olajfoltok
A témával foglalkozó Koszi-Klán és rendőri szálak című cikket, mely   HVG legfrissebb számában jelent meg, itt olvashatja.  
Ha ez megtörténik, érdekes helyzet alakul ki. Az olajlopás-ügyben ugyanis Szövő Károly és Balogh József úgy szerepelnek, mint a bűncselekményeket szervező és végrehajtó banda vezetői, akik erőszakkal vették el a kamionmosót P. Istvántól, s akiket Farkas József (Pipás) megzsarolt, miután rájött, hogy csöveket fektetnek le a Mol százhalombattai kőolaj-finomítója, illetve a közelében lévő mosó közé. Ebből adódna az a következtetés, hogy a zsaroló megölésére a megbízást Szövő és Balogh adták ki. Ám az olajlopáshoz kapcsolódó diósdi ügyben új a szereposztás: a Szabó testvéreket vádolják, hogy ők adtak utasítást emberölésre és olajlopásokra. A rendőrség magyarázata erre a csavarra csupán annyi, hogy Szövő és Balogh Kosziék utasítására cselekedett.

A Szabó testvérek, akik 2006. április 3 óta vannak előzetes letartóztatásban, tagadják az ellenük felrótt bűncselekményeket: az emberölésre való felbujtást, a zsarolást, valamint a bűnszervezet létrehozását és irányítását. A testvéreket Szövő és Balogh vallomása alapján vitték be, velük szemben semmilyen más bizonyíték nem volt.

Varga Tamás, a Szabó testvérek védője szerint komoly gondot okoz, hogy azonos tényálláson két párhuzamos büntetőeljárás folyik, két különböző gyanúsítotti kör ellen, ráadásul az olajlopási ügy már bíróság előtt van. Hangsúlyozta, számos más eljárásjogi probléma, illetve jogsértés is felmerült a Pest Megyei rendőr-főkapitányság nyomozása során. Tisztázásukra minél előbb sort kell keríteni, mert be fog bizonyosodni, hogy ügyfelei ártatlanul vannak benn immár másfél éve – fejtette ki a védőügyvéd.

Idén januárban azonban - nagy meglepetésre - vallott a testvérpár ellen a korábbi barát és harcostárs, Czibere Attila. Megváltoztatva korábbi vallomását, kifejtette, hogy nem Szövőtől és Baloghtól, hanem a Szabó testvérektől kapta a megbízást a Pipás és a Colos megölésére. A hvg.hu korábban megírta: a vallomás megváltoztatásában szerepet játszhatott a hatóságok ígérete, miszerint kisebb szabadságvesztésre számíthat, illetve az ajánlat, hogy nejét, aki tudott a férje által elkövetett bűncselekményekről, nem gyanúsítják meg.

És hogy miért nem emlegette addig senki vallomásában a testvérpárost? A jegyzőkönyvek szerint Czibere nem kevesebbet állított, minthogy: „volt védőimen keresztül üzenetet kaptam, hogy azt a vallomást kell tenni, amit korábban tettem, és Kosziékat nem lehet terhelni." Czibere ezzel súlyos vádakkal illette egykori ügyvédeit, és az olajlopások ügyében szerepet játszó többi védőt. Ám a hatóságok, furcsa módon, nem vizsgálták ki állítását.

Cs.B.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt