szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nádas Péter magyar író a Kölner-Stadt-Anzeiger című német lapnak adott keddi interjúban kifejtette: a korrupció szétmarta a magyar államot, s a romló közállapotok itt-ott már a társadalom alapstruktúráit kezdik ki. Az "A magyar állam immár nem létezik" címmel megjelent interjúban az író kemény látleletet ad a helyzetről.

"Az állam nem funkcionál" - nyilatkozta Nádas Péter. "A korrupció szétmarta az államot. Ez a jelenség az elmúlt húsz évben nemhogy gyengült volna, inkább erősödött. Egy második, párhuzamos gazdasági rendszerré vált. Közben az utóbbi húsz évben az ország fantasztikus technikai fejlődést élt át, az egész infrastruktúra átalakult. E folyamatban sok lett a  tehetős ember, tehetős család, kialakult a gazdagok, sőt a szupergazdagok kicsiny rétege. Felépítették cégeiket, házaikat, kastélyaikat. Közben viszont nincsenek utcák, nincs összeköttetés. Ami azelőtt közvagyon volt, tönkrement,  óriási az elégedetlenség" - adott képet arról, milyennek látja a rendszerváltás utáni folyamatok jelenlegi állását.

Nádas Péter
Kemény látletet adott
Nádas a Kölner-Stadt-Anzeiger interjújában nem volt kíméletes a politika szereplőivel. "Csődöt mondott a baloldal, ugyanígy a liberálisok is. Valamennyien korruptak. Itt állunk a parlamenti választások előtt, és az ember tényleg nem tudja, kire szavazzon. Ha pedig nem megyek el szavazni, azzal csak a szélsőségesek, az ultrák malmára hajtom a vizet."

Arra a kérdésre, hogy a szélsőjobbnak sikerült-e valamiféle forradalmi helyzetet teremteni, Nádas azt válaszolta: egy ilyen helyzet szélén állunk. "A szélsőjobb meghódította a médiát és a közbeszédet. Nem tudok úgy kilépni az utcára, hogy ne lássam, halljam ezeket a borzalmas dolgokat" - számol be tapasztalatairól a német nyelvterületen is ismert és elismert író.

"Kialakulhat egy demokratikus konszenzus a szélsőjobb ellen?" – jött a következő kérdés. "Jelenleg nem. Már csak azért sem, mert a jobboldali ellenzék szavazatokat akar szerezni" - válaszolt Nádas Péter.

 A kérdésre, hogy a jelenlegi demokratikus kormányok jobban tudják-e kezelni a roma kisebbség problémáit, mint a korábbi, a szocializmus éra vezetése, Nádas egyértelmű nemmel felelt.

"Nincs a probléma megoldására koncepció. Romák az elsők, akik elvesztik munkahelyüket, nincsenek munkalehetőségeik. Vidéken elszigetelve, a falvak szélén, gettókban élnek. A probléma megoldásához virágzó gazdaságra volna szükség, akkor a romáknak is jobban menne. De a jelenlegi helyzetben ez képtelenség" - válaszolt.

Személyére vonatkozó kérdésekre elmondta, őt - Dalos Györggyel, Esterházy Péterrel - "árulóknak" tartják. Nádas minden bizonnyal arra utalt, hogy jobboldali orgánumokban időről-időre megkapja a "nemzetietlen" jelzőt több írótársával együtt.

De, mint a lapnak válaszolta, elviseli, demokrata volt, és az is marad. A véleményét kifejtette a diktatúra idején is, akkor is úrrá tudott lenni a helyzeten, és most is ez fog történni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Nádas Péter Franz Kafka-díjat kapott

Nádas Péter kapta az idei Franz Kafka-díjat, amelyet évente a neves prágai író nevét viselő alapítvány adományoz - jelentették be szerdán délután Prágában.

MTI Itthon

Nádas Péter: halott a magyar forradalom

Nádas Péter író arról értekezett a The Wall Street Journal című amerikai lapban, hogy a magyar forradalom halott, mivel véget ért az európai forradalmak kora.

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Momentumos politikust igazolt a DK

Momentumos politikust igazolt a DK