szerző:
Szegő Péter

A Magyar Demokrata Fórum elnöknője szerint az MSZP-Fidesz-Jobbik hármas közösen igyekszik befogni Bokros Lajos száját, mert félnek az „egyetlen komoly szakmai múlttal rendelkező miniszterelnök jelölttől”. Interjú Dávid Ibolyával.

hvg.hu: Azt korábban is lehetett tudni, hogy Csapody Miklós és ön között voltak ellentétek. Amikor ő közölte, hogy nem fogadja el az országos lista tizenegyedik helyét és nem indul a választáson, nem próbáltak meg megegyezni vele – különös tekintettel arra, hogy az MDF egyik legrégibb és legismertebb arca?

Dávid Ibolya: A tizenegyedik hely már egy kompromisszumos megoldás lett volna. Ezzel megelőzte volna Viniczai Tibort és Dragon Pált is. Amellett, hogy egyéni jelöltként mindketten összegyűjtötték az ajánlószelvényeket, Viniczai nyolc éve tagja a Magyar Demokrata Fórum Elnökségének és Székesfehérvár alpolgármestere, Dragon pedig a párt Pest megyei elnöke és országgyűlési képviselő.

hvg.hu: Csapody távozását – minden személyes konfliktusuk ellenére – nem érzi nagy veszteségnek?

Dávid Ibolya
©

D. I.: De. Nagyon sajnálom a távozását. Viszont nincs olyan párt, amelyben ne lennének belső viták, azt pedig tudomásul kell venni, hogy Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltnek, a leendő szakmai csapat első emberének is meghatározó szava van. Ha nem lehet tíz helyre betenni negyven, egyébként arra alkalmas embert, akkor föl kell állítani egy sorrendet.

hvg.hu: Négy évvel ezelőtt Ikvai-Szabó Imre jelenlegi SZDSZ-es főpolgármester-helyettes 3299 szavazatot, több mint tizennégy százalékot kapott Terézvárosban. Most ugyanő nem tudta a hétszázötven ajánlószelvényt sem összegyűjteni. Jó ötlet őt az országos lista hetedik helyén szerepeltetni? Másképpen: többet hoz a konyhára, mint amennyit visz?

D. I.: Az SZDSZ-szel kötött választási megállapodásunk lényege, hogy a szabaddemokraták rivalizáló pártként önállóan nem indulnak a választáson: támogatják Bokros Lajost és elfogadják az MDF programját. Cserébe az MDF országos és fővárosi listáján öt hely illeti őket. Minden egyéb, személyi és más kérdést az SZDSZ-nek kell feltenni.

hvg.hu: A választópolgárok hatoda (16,809 százaléka) lakik Budapesten, de mivel a fővárosban rendre magasabb a részvételi arány, mint vidéken, ezért a budapesti, ténylegesen választó polgárok aránya magasabb: a tavalyi európai parlamenti választáson például húsz százalék fölött volt. Különös tekintettel arra, hogy az MDF főleg Budapestről számíthat szavazatokra, várható-e, hogy Bokros Lajos kampánya oda fog koncentrálódni?

D. I.: Bokros Lajos komoly országjáró körútra indult. Minden megyébe elmegy, de a kampány második felét Budapesten tölti. Bokros Lajos nem főpolgármester-, hanem miniszterelnök-jelölt, akinek helyén és értékén kell kezelni az ország problémáit. Egy miniszterelnök-jelölt nem teheti meg, hogy csak Budapesten kampányol.

hvg.hu: Egy korábbi sajtótájékoztatóján említette a Fejér megyei incidenst. Mi történt?

D. I.: A kampány tisztasága ellen elfogadhatatlan eszközöket vetett be a Hír TV, amelynek a munkatársai  provokátori szerepben jelentek meg. Konkrétan: Göblyös Istvánnál, a bicskei jelöltünknél megjelent valaki, aki elmondta, hogy ő John Emese kampánycsapatának volt a tagja, de elköltözött Budapestről és neki – mármint Göblyösnek – szeretne segíteni. Átadott egy borítékban több ajánlószelvényt, majd amikor Göblyös a borítékot kinyitotta, kiderült, hogy az ajánlószelvények nincsenek kitöltve. Azt mondta, hogy „ez még valamire jó lesz” és félretette az ajánlószelvényeket. Erről a Hír TV – a jelöltünk tudta és beleegyezése nélkül – fölvételt készített. Megjegyzem, hogy nem jogellenes elfogadni az üres ajánlószelvényt.

Egyvédként nyilvánvaló számomra: ezzel megvalósult a magántitok megsértése és a személyes adattal való visszaélés. Pár hónappal ezelőtt hasonló eset történt az Egyenlítő TV újságírói és fideszes politikusok között. Ekkor a fideszesek azonnal följelentést tettek. Mindez arra világít rá, hogy a Fidesz nem nagyon tetszeleghet a demokrácia védelmezőjeként, ha a hozzá közelálló média ugyanígy viselkedik. A Hír TV följelentette Göblyöst, de bűncselekmény hiányában nem indult ellene nyomozás. Amit viszont a Hír TV tett, az még kampányon kívül is elfogadhatatlan, kampány idején pedig ez az eljárás kifejezetten sérti a választás tisztaságát.

hvg.hu:  Azért nehéz megmagyarázni Göblyös megjegyzését, hogy az üres szelvények még valamire jók lesznek….Mindenestre tény, hogy az MDF-nek rengeteg akadályt kellett leküzdenie, míg rákerült asz országos listára.

D. I.:Az MSZP – Jobbik – Fidesz triónak egyetlen jól látható célja volt: befogni Bokros Lajos és az MDF száját, gátolni az indulását. Ezen nem csodálkozom: programunk magasan a legjobb minősítést kapta a szakértőktől, Bokros Lajos személyében pedig az egyetlen komoly szakmai múlttal rendelkező, nemzetközileg is elismert miniszterelnök-jelöltet állítottuk ki. Megyünk előre, minőségi programunk van, minőségi jelöltjeink vannak. Okos politikát kínálunk az erő politikájával szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról

Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Győri választás: eddig kevesebben szavaztak, mint októberben

Győri választás: eddig kevesebben szavaztak, mint októberben

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni