Pelle János
Pelle János
Tetszett a cikk?

Paul Lendvai a Magyarországra vonatkozó baljóslatok valóra válásának első jeleit keresi az „Elherdált országom – Magyarország átalakulóban” című, 252 oldalas könyvében. Még fél év sem telt el a Fidesz hatalomra jutása óta, de Lendvai máris leltárba gyűjti a szerinte aggasztó jelenségeket, és a valósággal keveset törődve, felvázolja a katasztrófa-forgatókönyvet, amit már az osztrák külügyminisztériumban is megelégeltek: lemondták a Lendvai könyv berlini bemutatóját - mutat rá Pelle János.

A román kézilabda-játékos meggyilkolását feldolgozó, nagy visszhangot keltő dokumentumfilm, a „Szíven szúrt ország” után most itt van egy könyv is, amely ezúttal az „elherdált országról” szól. Szerzője Paul Lendvai, a neves, Budapestről 1956-ban emigrált osztrák újságíró, Kelet-Európa szakértő, aki „Az én elherdált országom – Magyarország átalakulóban” (Mein verspieltes Land / Ungarn im Umbruch) címmel adott ki kötetet.

Lendvai Pál új könyvének borítója

A hirdetések szerint bestsellerről van szó 30 ezer példányt máris eladtak a kötetből.  A könyvben aztán a lehető legsötétebb képet találjuk „az ő országáról”: a szerző az antiszemitizmus és a rasszizmus reneszánszát vizionálja a Fidesz-KDNP kétharmados többségével kormányzott Magyarországon.

A könyvet a szerző a berlini osztrák követségen is be akarta mutatni. De a tervezett könyvpremierből, ahogy erről több bécsi lap is beszámolt, politikai kavarodás lett, ugyanis Ralph Seide követ, minden indoklás nélkül lemondta az eseményt. Azt a meggondolás állhatott a háttérben, vélekednek osztrák elemzők, hogy a Magyarországgal foglalkozó kritikus könyv árthat a két ország kapcsolatának, és a budapesti kormány bírálatát válthatja ki.

Mégis, mi olvasható a kötetben, amit még az osztrák külügyminisztérium is túlzásnak talált? Mivel az Ecowin kiadónál, Bécsben megjelent munka nem volt a kezemben, a magyar változatot pedig csak 2011 februárjában mutatják be Budapesten, a der Standard-ban megjelent könyvismertetésből és abból az interjúból tájékozódtam, melyet Paul Lendvai adott a Kurier-nak, és amelyben gyakran idéz művéből.  

Megtudhatjuk, hogy „a Fidesz-siker totális hatalom kiépítéséhez vezet. Magyarország a múlt felé tart, hasonló gyűjtőpártot hoztak létre, mint ami a harmincas években volt.” Lendvai szerint a gazdaságban zűrzavar uralkodik, s nagy veszély származik abból, hogy az „antiszemitizmus, a rasszizmus, és a sovinizmus vidáman ünneplik ébredésüket”. És ez a Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke 2011 első felében. Az is lehet, hogy a lidércnyomásnak belátható időn belül nem lesz vége: ha a kettős állampolgárság mellé választójogot is ad a kormány, a Fidesz bebiztosíthatja magát, és „akár még további húsz évig kormányozhat”.

A könyv utolsó fejezetében, amelyet a der Standard-ban szinte rövidítés nélkül ismertetnek, és az „Orban über alles” címet viseli, Lendvai idézi a die Welt publicistájának, Krisztina Koenennek figyelmeztetését: Magyarország a térség egyetlen nemzetállama, amely képes arra, hogy saját magával együtt egész környezetét destabilizálja. „Nemcsak a magyar politikai elitnek, hanem Ausztriának, Németországnak, és rajtuk keresztül az Európai Uniónak is különleges felelőssége van abban, hogy végül a józanság erői győzedelmeskedjenek Budapesten és az egész térségben” - írja befejezésül Lendvai, anélkül hogy részletesen kifejtené kiket tart ma a rendszerváltó józanság erőinek. 

Vajon mi lehet az oka, hogy az 1989-90 rendszerváltás óta a Magyarországgal foglalkozó nyugati újságírók mindig is kesztyűs kézzel bántak a baloldali kormányokkal, de Orbánról mindig a fasizmus veszélye jut az eszükbe? Sajátos módon azt gondolták, hogy két egymás utáni ciklusban hatalmon lévő MSZP-SZDSZ koalíciós kormány, és személy szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök biztosítékot jelent a radikalizmus és extrémizmus megerősödése ellen, miközben – szerintük – Orbán Viktor és a Fidesz csak a gonosz erők felülkerekedését segítheti elő, ami káoszhoz és romboláshoz vezet. Eszükbe sem jutott, netán a baloldal dilettáns kormányzásának is komoly szerepe lehetett abban, hogy a 2003-ban megalakult, szélsőséges Jobbik 2006 után váratlanul an a harmadik legerősebb politikai párttá vált, és bejutott a magyar parlamentbe.

Lendvai váteszként figyelmeztet a közelgő veszélyre, pedig valójában csak gombhoz varr kabátot. Ugyanúgy, ahogy az elmúlt két évtizedben többször is megtette. De ami az Antall-kormány alatt, a kilencvenes évek elején még újszerűnek hatott, ma már csak ódivatú huhogásnak hat. De úgy látszik, nyugaton még mindig eladható, elsősorban Ausztriában és Németországban, ahol a közvélemény jelentős része még mindig vevő erre a régimódi okoskodásra.  

      

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!