szerző:
Méltányosság Politikaelemző Központ
Tetszett a cikk?

Élénk vita folyik az alkotmányozási folyamatról, azonban kevés törekvés van az állampolgárok bevonására. Arra, hogy maguk határozzák meg, melyek azok az alapértékek, amelyek fontosak számukra. A hvg.hu és a Méltányosság Politikaelemző Központ közös felhívást intéz a közvéleményhez. Mi legyen a Preambulumban?

Egy ország alkotmánya a közös társadalmi értékek írásos lenyomata. Magyarországon gyakorlatilag nincsenek olyan egyöntetűen elfogadott elvek, melyeket mindenki a sajátjának érezhet. Jelenleg élénk vita folyik az alkotmányozási folyamatról, azonban kevés törekvés van az állampolgárok bevonására. Arra, hogy maguk határozzák meg, melyek azok az alapértékek, amelyek fontosak számukra. Tőlünk nyugatabbra ezzel szemben mindent megtesznek, hogy minél többen szóljanak bele a társadalom számára fontos ügyekbe. Néhol interaktív költségvetés-tervező játékok révén akár még a büdzsé kialakításával is megpróbálkozhatnak az érdeklődők.

Magyarország a rendszerváltás óta küzd az alkotmányozás problémájával. E fontos kérdés azonban rendre a politika áldozata lett. A Méltányosság Politikaelemző Központ régóta hangoztatott álláspontja, hogy a jelenlegi alkotmány mind tartalmilag, mind stilárisan rossz. Ráadásul, ahogy azt preambuluma is jelzi, ideiglenes, tehát véglegesíteni kell azt. Úgy gondoljuk, lehet vitázni azon, hogy kell-e új alkotmány vagy sem, van-e alkotmányozási kényszer vagy sem, illetve ha már elindult egy ilyen folyamat, akkor konstruktívan véleményt is lehet nyilvánítani. Célunk az alkotmányozást kiemelni a napi szintű politikai csatározás teréből és közös társadalmi élménnyé tenni. A Méltányosság Politikaelemző Központ ezért felhívást intéz a közvéleményhez. Mi legyen a preambulumban?

Jelen kezdeményezés egyfajta szellemi flashmob, ha úgy tetszik, intellektuális párnacsata az alkotmányozás eszméjével. Egy ilyen jellegű közös gondolkodás ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy az alkotmányt valóban sajátjuknak tekintsék az emberek. Mondjanak tehát véleményt, vonatkozzon az a preambulum teljes egészére, vagy akár egyetlen vázlatpontra. Nincs se jó, se rossz válasz. A humort, a kreativitást legalább úgy díjazzuk, mint a szakmaiságot. Legfontosabbnak azonban a szellemi szabadságot, a pártok feletti gondolkodásmódot tekintjük. Az ideális bejegyzésnek többet kell mondania a pártpolitikai szlogeneknél, s fontosnak tartjuk, hogy a bejegyzések összhangban legyenek a demokrácia, parlamentarizmus, pluralizmus és a tolerancia értékeivel.

Biztosan sokak fejében megfogalmazódott, hogy miért írjunk bármit is, úgysem lesz hatása, az alkotmányozókhoz nem érkezik el. Ki kell ábrándítsuk az így gondolkodókat: a javaslatokat igenis meg fogják szívlelni, természetes, hogy lesz foganatjuk, méghozzá közöttünk, akik az alkotmányról gondolkodnak. Még az új alkotmánynál is fontosabb az együttgondolkodás és a méltányos diskurzus. Érdekes kísérlet, hogy ha a parlamentben nem is, legalább a közügyek iránt érdeklődő állampolgárok között kialakulhat-e konszenzus a kérdésben egy adott álláspont mögött. Osszák meg velünk gondolataikat január 30-ig, írjanak, kommenteljenek, és kövessék mások véleményét. A beérkező hozzászólásokat szemlézzük, az érdekesebb gondolatokat kiemeljük!

Itt van tehát a lehetőség az alkotmányozással, közös értékeinkkel kapcsolatos gondolataink megosztására. Ritka alkalom, éljünk vele!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Szerepeljen-e Isten neve a preambulumban?

Kisebbfajta gondolati lavinát indított el a Méltányosság Politikaelemző Központ és a hvg.hu december 8-ai, „Mi legyen a preambulumban?” című kezdeményezése. Felhívásunknak az volt a célja, hogy közös gondolkodást indítsunk arról, ki mit látna szívesen az új alkotmány előszavában. Olvasóink hozzászólásaikkal bebizonyították, hogy lehet értelmes párbeszédet folytatni e kérdésben.

Vélemény

Megemlítsük-e a kereszténységet a preambulumban?

Harmadik hete tesszük fel a kérdést a Méltányosság Politikaelemző Központtal közösen: „Mi legyen a preambulumban?”. Szerepeljen-e benne Isten neve? – kérdeztük a múlt héten. Mi se természetesebb, mondja az egyik fél. A vallásszabadság a legfontosabb, érkezik a válasz. Világos állásfoglalásra késztető, mégis tiszteletteljes vita folyt a kérdésről. Ezen a héten a kereszténység preambulumbeli megjelenésének kérdésében várjuk hozzászólásaikat.

27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja