szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) most folyó tisztújító választásain sorozatos visszaélések történtek – írja a Szombat folyóirat legújabb száma. Ezek után egyáltalán választásnak tekinthető-e a most folyó procedúra? –teszi fel a kérdést a lap.

Mint a Szombat emlékezetet rá, májusban esedékes a Mazsihisz és a BZSH vezetőségének újjáválasztása. A küldötteket a zsinagógai közösségek választják, és a testület küldöttei választják meg az elnököt és az ügyvezető igazgatót.

Zoltai Gusztáv
©

A Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója, továbbá a Dohány utcai közösség elnöke is Zoltai Gusztáv. A körzetében – ismeretlen körülmények között –létrejött jelölőbizottság úgy határozott, nem jelöli Mazsihisz küldöttnek Heisler Andrást. Heisler pár éve azért kényszerült távozni a Mazsihisz elnöki székéből, mert lemondásra szólította fel Zoltait. (A Szombat kíváncsi lett volna e jelölőbizottság megalakulásának részleteire, ám többszöri próbálkozása sikertelen maradt, Zoltai Gusztávot nem tudta elérni.) Heisler András ezután úgy döntött, hogy a lágymányosi zsinagógában jelölteti magát Mazsihisz-küldöttnek.

Heisler András
©

Ezt követően több zsinagógába lepecsételt, aláíratlan levelek érkeztek, melyekben a központi választási bizottság (ez a testület számlálja meg a szavazatokat)  a választási szabályoknak fittyet hányva, javaslatokat tett, milyen kritériumoknak kell a jelölteknek megfelelniük. Lágymányos figyelmen kívül hagyta a jó tanácsokat, és Heisler András nevét fent hagyták a szavazólapon. A választási bizottság erre egyoldalúan megsemmisítette Heisler jelöltségét. Ám Lágymányos nem hagyta magát, a megismételt választáson ismét őt delegálták a Mazsihiszbe.  

Hasonló visszásságok történtek a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, amelyet a szintén több funkciót betöltő, a Mazsihisz és a BZSH jogi ügyeit is intéző Egri Oszkár vezet. Itt a szavazatszámlálók, azaz a választási bizottság tagjai részben azonosak voltak a későbbi küldöttekkel. A helyi választási bizottságnak mind az öt tagja bekerült a testületet vezető, 10 tagú elöljáróságba, és négyüket viszontlátjuk a tíz Mazsihisz küldött között is. Ráadásul ők voltak a jelölőbizottság tagjai is, vagyis maguk jelölték magukat, mielőtt a rájuk adott szavazatokat maguk megszámolták volna..(A választási beszámolók később eltűntek a zsinagóga honlapjáról, de a Szombatnál, mint írják, időben mentették ezeket).

A küldöttek jelentős részének mindezen túl közvetlen anyagi érdekeltsége fűződik a Hitközséghez, tehát érdekük a munkáltatójuk, avagy megbízójuk, Zoltai Gusztáv hatalomban tartása. Kétségtelen, az alapszabály nem zárja ki, hogy a hitközség alkalmazottai, vagy az azzal szerződéses viszonyban állók legyenek egyben a képviselőtestület tagjai. Ám nem kétséges, a kliensrendszer kiépítése Zoltai Gusztáv hatalomtechnikájának  részét képezi, állapítja meg a folyóirat.  

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Mazsihisz és a fiatal rabbik lázadása

Külön platformot és saját rabbinikus bíróságot hoztak létre fiatal rabbik. A rabbitestület már-már kettészakadt, de a Mazsihisz közbelépett - írja a Népszabadság. A létrejött kompromisszum keretében a fiatalok rabbinikus bírósága nem fog működni, de a platform megmarad.

MTI Itthon

Heller: rossz a Mazsihisz hegemóniája

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) hegemóniája rossz a magyarországi zsidóság számára - jelentette ki Heller Ágnes filozófus a Párbeszéd a zsidóságról című konferencián pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

MTI Itthon

Lemondott a Mazsihisz lopásért elítélt alelnöke

Lemondott tisztségéről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke, Krausz István, miután lopáson kapták és tettéért a bíróság elítélte - mondta Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke csütörtökön.

Itthon

Elnökváltás a Mazsihisz élén

Heisler András eddigi alelnököt választotta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé az elkövetkezendő négy évre a szervezet tisztújító közgyűlése vasárnap.

Itthon

Van élet a Mazsihiszen kívül is

A Bálint Zsidó Közösségi Házban Ki képviselje a zsidókat? címmel rendezett vitadélután főszereplője a Mazsihisz volt – bár meghívott képviselői nem voltak jelen. A résztvevők többsége szerint a szervezet monopolhelyzetét kihasználva vindikálja a jogot valamennyi zsidó képviseletére. Változás ígéretével kecsegtető kezdeményezés ugyanakkor nem született.

Az asztmája mentett meg a hazatoloncolástól egy bangladesi férfit

Az asztmája mentett meg a hazatoloncolástól egy bangladesi férfit

A Duma Aktuál megszerezte Hadházy Ákos leleplező drónfelvételeit

A Duma Aktuál megszerezte Hadházy Ákos leleplező drónfelvételeit

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot