Bár a hamburgerre pont
nem vonatkozik majd a "hamburgeradó", sok étel lesz
drágább az egészségtelennek ítélt élelmiszerek közül. A kérdés már csak az, mi a célja a kormánynak ezzel az intézkedéssel. "
Biztos, hogy ez az adó majd az egészségtelen táplálkozásról fog szólni, nem pedig az agyonszabályozottan működő, ezért a lehető legkönnyebben továbbhámozható multikról?" - lamentál Péter Anna, a malackaraj.hu szerzője.Persze az egészséges életmód elérhetővé tétele nemes cél, de felmerül, hogy biztosan az adóztatás-e a legmegfelelőbb eszköz. "A hamburgeradót a nevében rejlő képtelen ostobaság ellenére nem tartanám hülyeségnek, ha végeredményben valóban a fejlődő szervezetnek szükségtelen, tehát bátran kimondhatjuk, káros termékeket, adalékanyagokat sarcolná. Tetszik, nem tetszik, ilyen a só és a cukor is. Egy jó minőségű hamburgerben a hús, a kenyér, a saláta, a paradicsom és a zöldségek pont egy kiegyensúlyozott ebédet biztosítanak, a fogás démonizálása csak gasztronómiában járatlan hivatalnokok ötlete lehet. Tartósítószeradó, ízfokozóadó, vagy aki a középkort fetisizálja, sóadó, cukoradó, és a halmaz rögtön a fölösleges extrákat tartalmazza, mert a szénsavas üdítőitalok, energiaitalok és gyorséttermek mellé beemeli a közétkeztetést, a menzákat, a kínai büféket, a párizsis-margarinos zsömlét áruló iskolai kutricát, a levesporral, késztermékekkel bűvészkedő éttermeket. Ezeket fogják meg, ha tudják, hiszen mind egészségtelen ételt árul. De mi is az az egészségtelen étel?"
Péter Anna további kérdéseket tesz fel a life-style.hu számára írt publicisztikájában, amit ide kattintva olvashat el.