Mong Attila
Mong Attila
Tetszett a cikk?

Eredetileg interjút kértem a nemzetgazdasági minisztertől, de mivel a sajtóosztály válaszra sem méltatott, egyszerűbbnek tartottam megkeresni a kérdéseimre a választ Matolcsy György korábbi nyilatkozataiból, beszédeiből és interjúiból. Képzelt kérdések és valós mondatok.

Miniszter úr, mi a véleménye a tegnap napvilágot látott katasztrofális növekedési adatokról?

A háborús újjáépítéshez mérhető a sikerünk. Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán-kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát.

Arról persze még vita van az EU-val, hogy mennyire sikerült tartósan helyreállítani az ország pénzügyi egyensúlyát…

Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást.

Halkan jegyzem meg, hogy az IMF ezt másképpen látja még…

Az IMF-fel családi viszonyban vagyunk.

Megbeszélte ezt velük is?

Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. Egyébként pedig a kormány gazdaságpolitikája annyira újító, hogy azokat a tankönyveket, amelyekből dolgozunk, még meg sem írták. És amúgy is óvatosan kezelném, amit az IMF mond a magyar gazdaságról. Egy dicséretre 20-25 víz alatti rúgás jut, minden magyar döntést megpróbáltak megtorpedózni. Úgy néznek ránk, mint akik azt gondolták, hogy most jöttünk a sztyeppéről. Nem kívánok tehát különösebben ezzel a hárombetűs intézménnyel foglalkozni.

Viszont azt nem tagadhatja el tőlük, hogy időben megmondták: az Ön által javasolt gazdaságpolitika megöli a növekedést, ahelyett, hogy serkentené. Ezt a KSH adatai elég egyértelműen mutatják….

Higgyék el, már megnyílt a növekedési ösvény és hamarosan következhet a növekedési konszolidáció.

Az ösvényből viszont még egyáltalán semmi sem látszik, még iciri-piciri növekedés sincs a magyar gazdaságban. Ezt mivel magyarázza?

Ez a siker ma még láthatatlan. A siker olyan, mint a jéghegy - alul nagyon nagynak kell lennie ahhoz, hogy látszódjon.

És alul nagy?

Az ilyen ügyeket a feleségem intézi.

Az nem szegi kedvét, hogy a növekedés helyett gyakorlatilag egy éve recesszióban van a magyar gazdaság?

Mindig azt mondtam csak, hogy nulla fölötti gazdasági növekedésért dolgozom. A nulla alatti növekedést végre sikerült elérni, tehát nem hagyom abba.

Mikor lesz látható végre?

Nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el. 2013-2014-re összességében 10-15 százalékos GDP-bővülést várok.

Miniszter úr, ön jól van? Már Járai Zsigmond is aggódott az egészségi állapotáért az ilyen és ehhez hasonló megjegyzések miatt…

Járai Zsigmondot továbbra is szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek. Ez azért nagy szó, miközben egy hétfejű sárkánnyal harcolunk.

De honnan ez az örök derűlátás? Ez a rengeteg erő? Hogyan csinálja?

Az erő csak ellazult állapotban jöhet, görcsölve nem megy.

Azért igazán elárulhatná, mit szed, mert akármi is az, nekünk bizony nagyon kellene! Szeretnénk mi is ilyen ellazult állapotban élni.

Egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity kell.

Ez minden? Semmi cucc?

Néha egy kis kék banán, de semmi több. És ha baj van, csak a jobb agyféltekémet használom.

Köszönjük az interjút és további munkasikereket kívánunk!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!