szerző:
Para-Kovács Imre
Tetszett a cikk?

Para-Kovács Imrének elege van a kisebbik rosszból: ha ebben az országban tényleg csak Mága Zoltán és Edvin Marton közül lehet választani, akkor megérett a pusztulásra.

A baloldal nem érti, hogy ha egyszer a magyarok többsége kormányváltást akar, akkor miért nem szavaz rájuk. A magyarok kormányváltást akaró része nem érti, hogy miért szavazna a baloldalra. Az LMP nem érti, hogy ha a magyarok többsége kormányváltást akar, és nem szavaz a baloldalra, akkor miért nem szavaz rájuk. Szili Katalin semmit sem ért. Négy héttel a választások előtt ez a helyzet mérsékelten optimista következtetésekre ad okot, mármint azok számára, akik nem a Fidesz elkötelezett vagy lefizetett hívei. Mondhatnám azt is, hogy dobjunk el mindent, és meneküljünk, de a menekülés fárasztó elfoglaltság, ráadásul gyűlölök mosogatni, marad tehát az újságírás és a rendszeres véleménynyilvánítás aktuálpolitikai kérdésekben, hátha.

A széles- már majdnem teljes körű összefogás egyetlen szavazóval sem szerzett többet, mint a baloldali pártok egyesével, de ami ennél sokkal különösebb: a (cikk megírásakor még Kormányváltás névre hallgató, de amennyiben a megjelenésig változna a helyzet, a szerkesztő által a megfelelőre javított) baloldali-liberális-jobbközép pártszövetség egyetlen szavazót sem vesztett a Simon-ügy kirobbanása óta.

Ez az, ami tényleg ijesztő.

A Korszakv…, MSZP-Együtt-Pm-Összefog… Kormányváltás 2014 szavazótábora a magyar társadalom passzívuma, egy viszonylag stabil, környezeti hatásokra nem reagáló, fáradt, fejlődésképtelen és szomorú tömeg, amin sem a Milla, sem a PM nem tudott változtatni, mivel szavazóik gyakorlatilag nincsenek, csak szimpatizánsaik, akik hajlamosak végiggondolni, mivel jár egy Szabó Tímeára leadott voks, ha a plakáton ott mosolyog Gyurcsány Ferenc is. Aztán vagy szavaznak, vagy nem, de ez nem az orbánisták, gyurcsányisták automatizmusa, amikor elég összeadni a felnyújtott kezeket, és már meg is van a végeredmény.

Ez a szavazótábor nem növelhető, akkor sem, ha Bruce Willis és Angelina Jolie is kéri felvételét az összefogásba, a baloldal csak akkor nyerhet, ha a Fidesz tábora radikálisan csökken, vagy egy harmadik erő annyira megerősödik, hogy beveszik a koalícióba. Egy zárvány keletkezett, amely nagyjából másfél óránként megújul, aztán minden marad a régiben, hátha az emberek elfelejtik, mi történt a múlt héten.

Az új választási rendszer pontosan erre épít, azaz elfogadása pillanatában volt az utolsó esély a helyzet megoldására, a teljes bojkott, mert ami azóta történik, az szánalmas, a nyafogás, hogy ezen a pályán is nyerhetünk, ha… ha az LMP feloszlatja önmagát, ha Szanyi Tibor megint megszereti Gyurcsány Ferencet, ha a Magyar Liberális Párt gyakorlatilag megalakulása pillanatában szemen köpi saját magát, ha Schmuck Andor elhallgat végre, és ha Kövér László lesz olyan szíves, és mondd egy szép hosszú beszédet a választások előtti pénteken arról, hogy ha nyernek, esténként kizárólag a komcsik és szövetségeseik vérét fogják inni.

Egy kicsit sok feltétel ez, de nem megoldhatatlan – gondolták baloldalon.

Amikor 2010-ben a Fidesz hatalomra került, érdeklődve figyeltem, mit csináltak nyolc év alatt, ahelyett, hogy kidolgoztak volna valamiféle kormányprogramot, gazdasági terveket, olyasmiket, amiket az ellenzékben maszatoló pártok szoktak. Nos, a válasz megérkezett: csak és kizárólag arra koncentráltak, hogy ha sikerül megnyerniük a választásokat (akkor még többes szám), soha többé nem veszíthessenek. És lehet, hogy bénák a gazdaságban, szétbarmolják az oktatást, egészségügyet, Európa hülyéivé tették a magyarokat, miközben emberevő diktátorokkal smúzolnak, de a hatalmat nem lesz könnyű kicsavarni a kezükből, ebben nagyot alkottak, majdnem tökéleteset, ha azt nézzük, hogy az EU és a NATO keretein belül kellett létrehozni egy kánságot.

A Fideszben fontosabb a kampánytanácsadó, mint az összes miniszter és államtitkár, gondoljunk csak Némethnére vagy Hoffmann Rózsára. Ezzel a – gyakorlatilag 2002 óta pörgő permanens kampánytankkal akar szembemenni a bájos Bajnai Gordon, a harcias Gyurcsány Ferenc és a semmilyen Mesterházy Attila, ráadásul mókás összevisszaságban. Ők a lovagok, akiket úgy hívnak, hogy... izé, Gordon, mondd már gyorsan, hogyan is hívnak minket, mert elkavartam a papírjaimat!

Orbán Viktor mindent megtett a bukásért. Hetente hozott olyan döntést, amibe bele kellene buknia. Megtehette, mert nem állt vele szemben senki, most meg azzal etet minket a kumulatív baloldal, hogy az LMP miatt fog hatalmon maradni a Fidesz, Schiffer András a fényes győzelem egyetlen akadálya. Nyilván.

De nekem elegem van a kisebbik rosszból, és a legnagyobb jót akarom. Ha ebben az országban tényleg csak Mága Zoltán és Edvin Marton közül lehet választani, akkor megérett a pusztulásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!