Tetszett a cikk?

A zsidó államnak a magyar kormány fontosabb, mint a magyar zsidók. Ez Netanjahu üzenete.

Ha Izrael az első, akkor a zsidók le vannak szarva. Ez a helyzet. Izrael mai érdeke fontosabb, mint az, hogy miként hevíti a magyar kormány a maga sunyi módján a zsidógyűlöletet. Ez Netanjahu üzenete. Helyre kell tenni a nagykövetet, aki úgy nyilatkozgat, mintha Izrael számára fontosabb lenne a magyar zsidó védelme, mint a magyar kormányé. Természetesen nem fontosabb. A magyar zsidó nem nemzetközi tényező, a magyar kormány meg az.

Kevés kéz van a nagyvilágban, amellyel Netanjahu kézkezetmos-t játszhat. Orbán Viktor kezével mindenki játszhat ilyet, aki akar, az ilyen kezet meg kell becsülni. Példát kell venni ama kéz tulajdonosáról. Szónokol a kereszténységet fenyegető veszélyről általában, és hevesen szövetkezik a keresztényüldözésben élenjáró Iránnal konkrétan. No, pláne ott aztán a zsidót is üldözik, Izraelt is fenyegetik. Annál jobb.

Kevés kormány van a világon, amely nem látja problematikusnak, hogy Izrael etnikailag/vallásilag determinált (értsd kizárólagosan zsidó) településekkel fedi le azokat a területeket, melyek semmilyen nemzetközi dokumentum szerint nem tartoznak Izraelhez. Az izraeli kormány és hívei természetesnek találták, hogy az Egyesült Államok sok éven át teljesen elvtelenül járjon el ebben a kérdésben. Az USA kormányai következetesen elítélték a telepítéseket, és következetesen megvétózták az ezt elítélő határozati javaslatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsban, amelyek mind átmentek volna egyhangú szavazással vagy legalábbis hatalmas többséggel mindenféle összetételű Biztonsági Tanácsban, ha az USA képviselője az USA kormányának álláspontja szerint szavaz. Vulkánként tört ki a gyűlölet Obama ellen a magyar Facebook netanjahuista részlegeiben, amikor tavaly végre megszakadt ez az álságos gyakorlat. Merthogy az Izraelt politikailag, katonailag és anyagilag a legnagyobb mértékben támogató Egyesült Államok elnökei sem értettek egyet abban, hogy Izrael az önvédelemhez való jogát gyakorolná a nemzetközi jog és minden demokratikus világi állam normáit durván fölrúgó telepítésekkel. Trump az első kivétel. Ezért örültek a győzelmének netanjahuista polgártársaim és netanjahuista zsidó sorstársaim éppoly hevesen, mint a zsidógyűlöletet szító magyar kormány.

Orbán Viktor kormánya azonnal csatlakozott az új amerikai kormány legfőbb principiumához, hogy ti. Amerika az első. Orbán legtanulékonyabb papagája, Szijjártó külügyminiszter rögvest ki is fejtette, hogy mostantól ez lesz a törvény a világban. Amerikának Amerika az első, Magyarországnak Magyarország az első, Izraelnek Izrael az első. Ez két dolgot jelent. 1. A partikuláris érdekek fontosabbak, mint minden egyetemes érdek, érték, elv, probléma és feladat. 2. Egy ország, mi több, egy nemzet azonos a regnáló kormánnyal. A magyar/amerikai/izraeli/stb. kormány érdeke azonos a magyar/amerikai/izraeli/stb. nép érdekével. A magyar/amerikai/izraeli/stb. kormány támadása azonos a magyar/amerikai/izraeli/stb. emberek támadásával. A mindenkori ellenzék tehát a nép ellensége és az ország külső ellenségeinek szövetségese. Így lesz bizonyos fórumokon kimondva, más fórumokon kimondatlanul a magyar nép ellensége minden kül- és belföldi zsidó, aki a zsidógyűlöletet szító magyar kormány ellen föllép. Ugyanúgy, ahogy antiszemita vagy legjobb esetben az antiszemiták szekerét toló idióta lesz az izraeli kormánypolitika minden bel- és külföldi kritikusa. Például az 1967-es háború félszázados évfordulójára kiadott kiáltványt aláíró sok száz izraeli értelmiségi. (Ettől persze még tény, hogy az izraeli kormány támadásával éppúgy lehet antiszemitizmust kifejezni vagy álcázni, mint az izraeli kormányt élesen bíráló Soros György támadásával.)

Az egyetemes elvek, értékek stb. mibenlétéről természetesen nincs egyetemes konszenzus, mint ahogy a nemzeti értékekről és érdekekről sincs nemzeti konszenzus. Soha, sehol nem is volt. De akinek nincs álláspontja az egyetemes elvek, értékek stb. mibenlétéről, vagy attól függetlenül, azon átlépve lép fel bármely ország, kormány, embercsoport mellett, annak a fellépése hiteltelen lesz és érvénytelen.

Ha "Amerika az első", akkor arra az Amerikára az amerikaiak nem számíthatnak; ha Magyarország az első, akkor arra a Magyarországra a magyarok nem számíthatnak; ha Izrael az első, akkor arra az Izraelre az izraeliek nem számíthatnak. És persze az Izraelen kívüli zsidók sem. A nemzetállam elsődlegességét és speciálisan magyar mivoltát hirdető magyar kormányra nem számíthatnak a román nemzetállam elsődlegességét és speciálisan román jellegét hirdető Romániában élő magyarok (sem). Ahogy, mint látjuk, Netanjahu kormányára sem számíthatnak a magyar zsidók (sem).

Bármilyen embercsoport védelmében való fellépésnek akkora hitele és ereje van, amekkora hitele és ereje az érintett csoporton kívül van. Hiszen nyilván nem az adott embercsoport gyűlöli, üldözi, diszkriminálja önmagát, hanem a rajta kívülálló világ valamekkora része. Abban a külső világban pedig csak azok az érdekek és normák hathatnak, amelyek ott is érvényesek. Vagyis egyetemesek. Ahol másodlagos, ami egyetemes, ott mindenki védtelen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb 14 koronavírus-fertőzöttet találtak a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában

Újabb 14 koronavírus-fertőzöttet találtak a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában

Ez a kamarakoncert kuriózum idehaza

Ez a kamarakoncert kuriózum idehaza

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában