Tüttő Kata
Tüttő Kata

Az ember kötelessége, hogy optimista legyen – és induljon a választáson, ha teheti. Tüttő Kata a bojkottról.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Megmutattuk nekik" – hangzik el az utolsó mondat a Júdeai Nemzeti Front Elit Öngyilkos Alakulatának vezetőjétől, miután az osztaggal együtt szíven szúrta magát a keresztre feszített Brian előtt, aki azt hitte, a csapat a kiszabadítására érkezett a Brian élete című filmben.

Ez a jelenet jutott eszembe erről az időről időre felbukkanó felvetésről, miszerint az ellenzéki pártoknak egységesen bojkottálniuk kellene a választásokat.

Nem hiszek a bojkottban, sem a kollektív öngyilkosság világot megrengető erejében. Nem hiszek a kívülről érkező felszabadítókban sem. Értem az indulatot, amely tárgyat keres, és ezt sokan az ellenzéki pártokban találják meg. Nem fogom elismételni a racionális érveket, melyeket mások előttem a bojkott ellenében már felsoroltak. Nem szeretnék másokra mutogatni: miatta, meg miatta úgy sem sikerülhet a teljes távolmaradás.

Egyszerűen a saját tízéves fiamnak nem tudom elmagyarázni, hogy ennek értelme van, aminek a gyökere az, hogy a bojkott ellentétes minden cselekvési ösztönömmel. Aktivista vagyok, ahogy a politikustársaim, párttagjaink, segítőink is. Ez azt jelenti, hogy a cselekvésben hiszünk. Aláírást gyűjtünk akkor is, ha gyakorlatilag reménytelen érvényes népszavazást tartani, ételt osztunk és adományt gyűjtünk akkor is, ha tudjuk, csak csepp a tengerben, szólunk azok helyett, akiknek nem hallatszik a hangjuk. Akkor is, ha a kormányzati propaganda dübörgése a mi hangunkat is elnyomja. Indulunk a választásokon, mert azt gondoljuk, a jövő bizonytalan és mindent elkövetünk, hogy jobb legyen.

Január 15-én volt Teller Ede születésének 110. évfordulója, és ennek kapcsán bukkantam erre az idézetre tőle, melyet szeretettel ajánlok minden ’na ugye megmondtam, hogy nem lehet megverni őket’ ismerősömnek:

"Kérem, a pesszimista olyan ember, akinek mindig igaza van, de nincs benne öröme. Az optimista viszont olyan, aki azt képzeli, hogy a jövő bizonytalan. És én mindentől eltekintve azt mondom: az ember kötelessége, hogy optimista legyen! Mert ha úgy gondolja, hogy a jövő bizonytalan, akkor úgy fog cselekedni, hogy a jövő jobb legyen. Én optimista vagyok..., s a jövőt úgy tekintem, mint nyersanyagot, amiből valamit teremteni kell."

Később mondott még valamit Teller Ede arról, mire vitte ezzel a derűlátással. "Azon dolgoztam, hogy legyőzhessük a szovjeteket. Ha csak egy százalékkal járultam hozzá, az valami hatalmasnak az egy százaléka." Bojkottálni egyszerűbb lett volna, mint egymásra rakosgatni atomokat és egy százalékokat – de ő optimista volt.

 

A szerző az MSZP elnökségi tagja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!