Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

Az eszme – a gondolat – iránti gyűlölet ma már nemcsak náci/fasiszta sajátosság

Herbert Marcuse – no ez a cikk is jól kezdődik: a Frankfurti Iskolához tartozó zsidó marxistával és '68-as guruval – még a második világháború előtt fejtette ki klasszikus tanulmányában (Der Kampf gegen den Liberalismus in der totalitären Staatsauffassung, 1939), hogy miért tekintették az akkor (is) alig létező liberalizmust fő ellenségüknek a nácik/fasiszták, holott elsősorban a szocialista-kommunista munkásmozgalommal állottak harcban azidőtt.

Marcuse, aki éppoly kevéssé volt liberális, mint e sorok írója, Hegel tanévnyitó előadását idézi. Alapgondolatuk az, amit a nácik a leghevesebben gyűlölnek: „Mindaz, ami az életben igaz, nagy és isteni, az eszme révén az... Mindaz, ami az emberi életet összetartja, aminek értéke van és ami érvényes, szellemi természetű, s a szellemnek ez a birodalma csakis az igazság és a jog öntudata révén létezik, az eszme megragadása révén.”

Amire híres rektori beszédében Heidegger így válaszol: „Nem tantételek és »eszmék« az önök létének szabályai. Csak maga a Führer és egyedül ő a mai és eljövendő német valóság és ennek törvénye.”

De az eszme – a gondolat – iránti gyűlölet ma már nemcsak náci/fasiszta sajátosság, amint 1945, 1968 és 1989 eszméi elveszítik védelmezőiket és támogatóikat. Érdekes, hogy ma ezeknek a történelmi sorsfordulóknak a fölvilágosodásból meg az amerikai és francia forradalomból származó alapeszméi számítanak egyedül „eszmének” (a nácik számára még a teológia is ellenség volt, de ez az egykori „keresztyén” világ utódállamaiban nem számít), semmi más. Az egyetlen valóság most (is) az eszmétlen valóság, a test és a föld, a faj és a nem, posztmodern Blut und Boden.

A „kapitalizmust” a mai, kapitalista Kelet-Európában „az idegen” fantazmájával azonosítják (akárcsak a kapitalista Harmadik Birodalomban a nácik), az „emberi jogok” egalitárius ideáját pedig a fajtisztaság és a tiszta férfiúság elleni támadásnak: az emberi jogok eszméjét és a liberális kapitalizmus valóságát pedig a kozmopolita zsidó „spekuláns”, Soros, az Öreg Ördög jelképes figurája olvasztja össze intuitív egységgé. De nagy tévedés lenne azt hinni, hogy ezek pusztán a szélsőjobboldal előítéletei.

A mai – hangsúlyozom: a mai, fiatal, tehát dekadens – magyar liberálisok szintén azt hiszik, hogy az emberi jogok forradalmi és egyetemes ideája merő képzelgés a különleges nyugati vérvalóság szféráján kívül, mert a kelet-európai szláv/ázsiai szolga- és birkanépek erre nem képesek, nem méltók. A mai magyar turbóliberálisok a fordított (negatív) sovinizmus/rasszizmus hívei: beloruszok, magyarok, bosnyákok, macedónok fiziológiailag képtelenek a szabadságra, úgy kell nekünk, kéjes nemzethalál, siralomház-orgazmus, ravatali menyegző.

Az egyre népszerűbb új etnobolsevizmus azt az elképesztő abszurdumot negélyezi, hogy '68 – a kommunista '68! – egyenlőségellenes volt, hogy az antisztálinista-kommunista '68 „liberális” volt, nyilván mert (mint MINDEN forradalom) egyben szexuális és kulturális forradalom volt, és a csökött retrosztálinista szemében a szerelem és a filozófia és a költészet amolyan értelmiségi szeszély, vö. Abélard. A szabadságutálat összeköti itt ma a szélsőjobboldalt a „pomo” turbóliberális és antikozmopolita, etnobolsevik antiuniverzalizmussal és antiintellektualizmussal, miközben a hivatalos liberális establishment (pl. Habermas) olynemű népellenes demagógokat támogat, mint Emmanuel Macron, az ellenforradalmár mandarinátus kacajra fakasztó ripacs képviselője.

A régi, '89 előtti demokratikus ellenzék egyébként jól dokumentált, közismerhető történetét a rágalom hegyomlása teszi kibetűzhetetlenné, és eléggé korjellemző, hogy erről az egykori ellenzék jelentősebb képviselői (többnyire) megvetően összeszorított szájjal hallgatnak. Méltóságukon alulinak tetszik a védekezés a minden oldalról áradó szennyel szemben, ami taktikailag helytelen, ám lélektanilag és morálisan érthető és igazolható. Mondom ezt én, aki osztom Marx bírálatát az emberi jogok elmélete fölött.

A liberalizmus – amelynek nincs politikai befolyása, föltéve, hogy nem nevezünk liberálisnak mindenfélét, ami (ahogy írtam korábban) „nem kifejezetten náci” – széles körű gyűlölete egyszerű ürügy: fölmentés a szellemi „kényszer” alól, amely tiltja a fajüldözést és a nőbántást annak, aki (bármilyen álszentül) egalitárius, az egyenlőség híve. Ez nem a liberalizmus elutasítása, hanem minden egyetemes humanizmusé, amelybe a szocializmus is beletartozik. Pánikjelenség. Az osztrák munkások 58 százaléka a szélsőjobboldalra szavazott, a szociáldemokratákra csak a 17 százalékuk. Emiatt kellene „antiliberális” ürüggyel mindenkinek elvetnie a kitaszítottakkal (underclass, munkanélküliek, marginálisok, idősek, betegek, és főleg: színes/muszlim bevándorlók) szembeni szolidaritást a tartalmatlan választási „siker” érdekében. Pusztán ezért lesz „elithóbort” a teljes nyugati magaskultúra.

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS

filozófus

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Hofi azt mondta neki, ez a legkönnyebb meló, de látástól vakulásig dolgozik az utolsó budai úriszabó

Hofi azt mondta neki, ez a legkönnyebb meló, de látástól vakulásig dolgozik az utolsó budai úriszabó

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával