Tetszett a cikk?

Három tüntető és egy rendőr életét vesztette pénteken a jemeni fővárosban az iraki háború ellen tiltakozó tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összetűzésben. Háborúellenes tüntetéseket tartottak pénteken más muzulmán országokban, területeken is.

Szanaában a hagyományos pénteki muzulmán ima után többezres - az AP hírügynökség szerint mintegy 30 ezres - dühös tömeg megpróbált az amerikai nagykövetség épülete elé vonulni. A jemeni rendőrség előbb könnygáz és vízágyúk bevetésével próbálta meg feloszlatni az Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló tüntetőket, majd a rendfenntartók automata fegyverekből figyelmeztető lövéseket adtak le. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, és a kilőtt könnygázgránátokat is visszadobálták. Az összetűzésben három tüntető és egy rendőr meghalt - mondta az AFP-nek egy, neve elhallgatását kérő jemeni rendőrtiszt, aki szerint 18 másik tüntető megsebesült. Az AP szerint az egyik halálos áldozat egy 11 éves gyermek. Jemenben hat éve ez volt a legsúlyosabb, erőszakos cselekményekkel kísért tüntetés.
Háborúellenes tüntetéseket tartottak pénteken más muzulmán országokban, területeken is. Ciszjordániában és a Gázai övezetben összesen közel 30 ezer palesztin tiltakozott a háború ellen, és bírálta egyúttal a Nyugat-barát politikát követő arab országokat. A Jordán folyó nyugati partján fekvő Nábluszban ötezer palesztin vonult az utcára iraki zászlókat lengetve és Szaddám Huszein iraki elnök képmását a magasba emelve. Hasonló, többezres tüntetések zajlottak Túl-Karmban és Dzsenínben is, míg Gáza városában 15 ezren vonultak fel. Izraelben, ahol a lakosság és a politikai vezetők többsége támogatja a háborút, szélsőbaloldali tüntetők 25 fős csoportja szervezett háborúellenes megmozdulást Tel-Avivban.
Az Irakkal határos Szíriában másfél ezer palesztin tüntetett a háború ellen a főváros, Damaszkusz mellett fekvő Jarmuk menekülttáborban. Bahrein fővárosában, Mananában a rendfenntartók könnygáz bevetésével oszlattak fel egy 300 fős, spontán módon szerveződött háborúellenes tüntetést az amerikai nagykövetség előtt. Bangladesben több ezer ember vonult az utcára az eső ellenére is a fővárosban, Dakkában a háború ellen tiltakozva. A kenyai Mombasában - Kelet-Afrika legnagyobb kikötővárosában - szintén több ezer muzulmán tüntetett az Irakban kezdett amerikai-brit hadművelet ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!