Három tüntető és egy rendőr életét vesztette pénteken a jemeni fővárosban az iraki háború ellen tiltakozó tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összetűzésben. Háborúellenes tüntetéseket tartottak pénteken más muzulmán országokban, területeken is.

Szanaában a hagyományos pénteki muzulmán ima után többezres - az AP hírügynökség szerint mintegy 30 ezres - dühös tömeg megpróbált az amerikai nagykövetség épülete elé vonulni. A jemeni rendőrség előbb könnygáz és vízágyúk bevetésével próbálta meg feloszlatni az Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló tüntetőket, majd a rendfenntartók automata fegyverekből figyelmeztető lövéseket adtak le. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, és a kilőtt könnygázgránátokat is visszadobálták. Az összetűzésben három tüntető és egy rendőr meghalt - mondta az AFP-nek egy, neve elhallgatását kérő jemeni rendőrtiszt, aki szerint 18 másik tüntető megsebesült. Az AP szerint az egyik halálos áldozat egy 11 éves gyermek. Jemenben hat éve ez volt a legsúlyosabb, erőszakos cselekményekkel kísért tüntetés.
Háborúellenes tüntetéseket tartottak pénteken más muzulmán országokban, területeken is. Ciszjordániában és a Gázai övezetben összesen közel 30 ezer palesztin tiltakozott a háború ellen, és bírálta egyúttal a Nyugat-barát politikát követő arab országokat. A Jordán folyó nyugati partján fekvő Nábluszban ötezer palesztin vonult az utcára iraki zászlókat lengetve és Szaddám Huszein iraki elnök képmását a magasba emelve. Hasonló, többezres tüntetések zajlottak Túl-Karmban és Dzsenínben is, míg Gáza városában 15 ezren vonultak fel. Izraelben, ahol a lakosság és a politikai vezetők többsége támogatja a háborút, szélsőbaloldali tüntetők 25 fős csoportja szervezett háborúellenes megmozdulást Tel-Avivban.
Az Irakkal határos Szíriában másfél ezer palesztin tüntetett a háború ellen a főváros, Damaszkusz mellett fekvő Jarmuk menekülttáborban. Bahrein fővárosában, Mananában a rendfenntartók könnygáz bevetésével oszlattak fel egy 300 fős, spontán módon szerveződött háborúellenes tüntetést az amerikai nagykövetség előtt. Bangladesben több ezer ember vonult az utcára az eső ellenére is a fővárosban, Dakkában a háború ellen tiltakozva. A kenyai Mombasában - Kelet-Afrika legnagyobb kikötővárosában - szintén több ezer muzulmán tüntetett az Irakban kezdett amerikai-brit hadművelet ellen. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért