Tetszett a cikk?

Világszerte emberek ezrei, helyenként tízezrei vonultak szombaton is az utcákra, hogy tiltakozzanak az iraki háború ellen. Budapesten mintegy százan vettek részt a Parlament előtti demonstráción.

Németország nagyvárosaiban ezrek tüntettek a globalizációellenes Attac mozgalom és szakszervezetek felhívására. Berlinben mintegy 30 ezren emelték fel szavukat az ellen a kormánydöntés ellen, hogy az iraki légicsapásokat végrehajtó amerikai repülőgépek áthaladhatnak a német légtéren is. Hamburgban és Münchenben hozzávetőleg 5-5 ezren, Düsseldorfban néhány ezren gyűltek össze.
Athénban a rendőrség szerint közel hétezer, a szervezők szerint 30 ezer ember tiltakozott a Bagdadot ért légicsapások miatt. Előző nap több mint kétszázezren vonultak ki a görög főváros utcáira, a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások nyomán 23 személyt vettek őrizetbe ekkor. Brüsszelben szombat délután a háború megindítása óta immár harmadszor tüntetnek: a város központjából mintegy ezer ember indult el az amerikai nagykövetség elé, hogy tiltakozását fejezze ki a háború miatt. Amszterdamban hozzávetőlegesen 20 ezren vonultak fel, de Londonban is több ezer ember gyülekezett a délutánra meghirdetett tüntetésre.
Svédország nagyvárosaiban több tízezren vesznek részt a tüntetésekben, sőt az iraki válság kezdete óta először két miniszter - Anna Lindh külügy- és Jan O. Karlsson fejlesztési együttműködési, bevándorlási és menekültügyi miniszter - is jelen volt és felszólalt a háborúellenes megmozdulásokon. Koppenhágában 7000-10 000 tüntető skandált George Bush amerikai elnököt szidalmazó, a háborúban való dán katonai részvételt ellenző jelszavakat az amerikai nagykövetség előtt. Helsinkiben közel húszezren követelték az amerikai-bit hadműveletek leállítását és Bush elnök igazságszolgáltatás elé állítását.
Az arab országok közül Egyiptomból jelezték a legnagyobb tüntetést: több mint húszezren tiltakoztak a háború ellen Kairóban, Alexandriában, Szuezben, Heluánban és Ain-Samszban. A kairói al-Alzhar egyetem diákjai ismét amerikai és izraeli zászlókat égettek, és követelték, hogy Egyiptom küldjön katonai segítséget Iraknak. Damaszkuszban mintegy ezer egyetemi hallgató tüntetett, de a rendőrség megakadályozta, hogy a külföldi, köztük az amerikai, az egyiptomi és a katari nagykövetségnek otthont adó utcára vonuljanak. Bahrein fővárosában, Manamában viszont nem sikerült elejét venni a zavargásnak: az amerikai nagykövetség közelében a rendőrök ismét összecsaptak néhány tucat háborúellenes tüntetővel.
Gázában közel tízezer ember, túlnyomó többségében a gázai iszlám egyetem hallgatói vonultak fel. A tüntetők iraki zászlókat és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet lobogóit emelték a magasba. Ázsia-szerte és Ausztráliában is több ezrek követelték az iraki háború befejezését. Pakisztánban a vasárnapra tervezett nagy béketüntetés előtt számos kisebb felvonulást szerveztek. Az Irak elleni háború ellen gyakorlatilag valamennyi nagyvárosban többszáz fős vagy néhány ezres tömeg verődött össze. Perth-ben 10 ezer, Brisbane-ben 3000, Aucklandben néhány ezer, Tokióban 700, Jakartában 3000, Jáva szigetén 1500, Daccában 6000, Bangokban 500, Dél-Koreában néhány száz, Tajpejben 100 körül volt a tüntetők száma.
Az Irakban zajló háború ellen tiltakoztak és a harcok áldozatait gyászolták a Civilek a Békéért mozgalom demonstrációján szombaton délután a budapesti Parlament előtt. A békésen induló csendes demonstrációt többen kormányellenes jelszavakat skandálva zavarták meg. A demonstráció - amelyen mintegy 80-100-an vettek részt - a kezdeti viták után végül békésen folytatódott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!