Vasárnap az iraki hadsereg több ellentámadást intézett Dél-Irakban az amerikai-brit csapatok ellen, amelyek ugyanakkor egyes jelentések szerint délutánra 100 kilométerre megközelítették Bagdadot. Hajnalban egy amerikai Patriot rakéta tévedésből lelőtt egy brit vadászgépet.

A brit királyi légierő egy Tornado típusú repülőgépe eltűnt vasárnap hajnalban a kuvaiti-iraki határövezetben. A gép hivatalos brit megerősítés szerint egy amerikai Patriot rakétaelhárító üteg véletlen tüzének áldozata lett. Geoff Hoon brit védelmi miniszter vasárnap a BBC tévében kijelentette: egész sor rendszabály van érvényben annak érdekében, hogy a szövetséges haderők ne essenek "baráti tűz" áldozatául. Hoon szerint ezúttal ezek a rendszabályok "sajnos nem működtek", és ezért sürgős felülvizsgálatra szorul mind a rakétaütegek, mind a brit gépek biztonsági rendszere.
Az AFP francia hírügynökség szerint a szövetséges csapatok vasárnap délutánra 100 kilométerre megközelítették Bagdadot, Hoon a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában ugyanakkor nem volt hajlandó megjegyzést fűzni ahhoz a nap folyamán brit védelmi minisztériumi forrástól idézett nyilatkozathoz, amely szerint a szövetséges szárazföldi erők keddig Bagdad alá érhetnek.
A katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió az iraki televízió adását átvéve öt amerikai foglyot - köztük egy nőt - és négy halott amerikai katonát mutatott vasárnap. A foglyok közül kettő, köztük a nő is, sebesültnek látszott. Egyikük a földön, egy pokrócon feküdt. A katonák az adásban közölték nevüket, lakhelyüket és megadták katonai azonosító számukat is - írta a Reuters brit hírügynökség. A most bemutatott amerikai katonák lehetnek az elsők, akiket az irakiak elfogtak a háborúban. A négy halott katona a dél-iraki Násziríja környékén folyó harcokban vesztette életét - írta az AFP a katari televízióra hivatkozva.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter vasárnap elismerte, hogy kapott jelentést elvesztett repülőgépről, de közölte, hogy részletekkel nem tud szolgálni. Az NBC-nek nyilatkozva Rumsfeld kijelentette, hogy néhány katona eltűnt és esetleg iraki fogságába esett. Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke a Fox televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy kevesebb, mint 10 amerikai katona eltűnt valahol Dél-Irakban, de hogy fogságba estek-e, azt nem tudta megmondani. Rumsfeld kiválónak nevezte a szárazföldi erők előrenyomulásának ütemét. Megjegyezte, hogy az amerikai-brit erők olykor kemény ellenállásba ütköznek.
A stratégiai fontosságú dél-iraki Umm-Kaszr kikötővárosban vasárnap még mindig folyt harcokról Brian Burridge légi marsall, a kivezényelt brit haderő főparancsnoka azt mondta: reguláris iraki erők és a bagdadi rezsim biztonsági szolgálatának katonái "kis csoportokban" még elszántan harcoltak, de "eljön az idő, amikor ráébrednek, hogy ennek nincs értelme". Vasárnapi londoni értesülések szerint aznap még 120 iraki katona lehetett Umm-Kaszr falai mögött. A kikötővárosról a brit vezérkari főnök már pénteken bejelentette, hogy a szövetségesek elfoglalták. A londoni rádió később azt jelentette, hogy a harcok már elültek a városban, és a szövetségesek ellenőrzik a térséget. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison