Az amerikai-brit szövetséges erők délről száz kilométerre közelítették meg Bagdadot, s támadják az elit Köztársasági Gárdát. Az iraki erők azonban lelőttek egy, és visszafordulásra kényszerítettek harminc Apache helikoptert, miközben délen is súlyos harcok folynak Bászra és Nászárija elfoglalásáért. Szaddám Huszein iraki elnök hétfő délelőtti televíziós beszédében "gyors iraki győzelmet" ígért.


Az egyik lelőtt Apache két helikopterpilótájának sorsa ismeretlen, a katonai hatóságok eltűntnek nyilvánították őket, a másik legénységét megmentették - írja a New York Times. Az Apache-ok egy 32 tagú helikopterkötelékben hajtottak végre támadást Közép-Irakban. Az amerikai hadvezetés egy helikopter elvesztését ismerte el, az iraki tájékoztatási miniszter később két, iraki földművesek által lelőtt amerikai helikopterről számolt be. Az iraki televízió hétfőn képekkel illusztrált jelentésében közölte, hogy Bagdadtól nyolcvan kilométerre délre az irakiak kezére került a helikopter és két pilótája. Tommy Franks tábornok, az Egyesült Államok iraki hadműveletének főparancsnoka cáfolta, hogy parasztok találták volna el az Apache-ot, de arra nem adott választ, miként kényszeríthették a földre a helikoptert; a New York Times szerint a helikopterek elleni támadás meglepetésként érte az amerikai hadvezetést.
A szövetségesek 60 mérföldre - mintegy száz kilométerre - vannak Bagdadtól - mondta a brit kormányfő alsóházi beszámolójában, amelyben megismételte: a fegyveres beavatkozás célja Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének eltávolítása, és a tömegpusztító fegyverek leszerelése. Blair szerint e cél elérése végett a szövetségesek minél előbb el akarják érni Bagdadot, s azért nem a sokak által előzetesen várt elsöprő légicsapás-sorozattal kezdték az iraki hadjáratot, mert a lehető legkevesebb szenvedést akarják okozni az iraki lakosságnak, és meg akarják őrizni az ország vagyonát a jövő nemzedékének. E stratégia jegyében először a szárazföldi erők indultak meg, és biztonságba helyezték a dél-iraki olajmezőket - mondta. A déli Fáó-félsziget teljesen a szövetséges erők ellenőrzése alatt van; a térségbeli olajkutak alá voltak aknázva, és ha a szövetségesek nem lépnek gyorsan, "Irak jövőbeni gazdagsága már lángokban állna" - jelentette ki. A dél-iraki Bászra vízellátásának 40 százalékát már helyreállították, miután a második legnagyobb iraki város, amelynek ellenőrzéséről még hétfőn is ellentmondásos hírek érkeztek, három napig víz és áram nélkül volt.
A szövetségesek gyorsan haladnak előre és tudatosan megkerülnek bizonyos ellenséges alakulatokat, így a félkatonai szervezeteket és az öngyilkos katonák, a fidájínok csoportjait - mondta Tommy Franks tábornok az amerikai haderő dohai főhadiszállásán, a szövetséges erők "gyors és olykor látványos" előrenyomulásáról beszélve. Ugyanakkor Bagdad környékén folyamatosan támadják a Szaddám Huszein elnök hatalmi bázisát védő Köztársasági Gárdát. Néhány iraki egység kemény ellenállása nem okoz meglepetést a szövetséges katonáknak - állította, hozzáfűzve, hogy a koalíciós erőknek további veszteségekre kell felkészülniük.
A főparancsnok szerint az amerikai-brit szövetséges erők mintegy háromezer hadifoglyot ejtettek. Számos iraki katona azonban fegyverét hátrahagyva menekült el a harctérről, hogy ne essen fogságba - mondta, közölve azt is, hogy felvették a kapcsolatot néhány iraki egység parancsnokával, hogy a megadás feltételeiről tárgyaljanak.
Az iraki állami televízió által "történelmi fontosságúnak" nevezett beszédet tartott hétfőn délelőtt Szaddám Huszein. Az iraki elnök a harcok folytatására szólította fel a hadsereget és a lakosságot, "gyors győzelmet" ígérve "Isten ellenségei" ellen. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot