Újabb óvintézkedéseket tesznek az atípusos tüdőgyulladástól (SARS) sújtott ázsiai országokban, valamint Kanadában is. Ugyanakkor nagy port vert fel egy kínai orvos Time magazinnak írott levele, amely szerint a hivatalos kínai adatokhoz képest sokkal több fertőzött beteg van az országban.

Pekingben a jövőben rendszeresen fertőtlenítik az olyan nagy forgalmú közterületeket, mint a repülőterek és a pályaudvarok - jelentette szerdán a Pejcsing Zsipao című napilap. A fertőtlenítés kedden este a pekingi főpályaudvarral kezdődött. Hasonló tisztító munkálatokat végeznek a diplomata negyedekben, és ott, ahol külföldi üzletemberek, tanárok vagy újságírók laknak, miután hétfőn meghalt a betegségben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyik pekingi képviselője.
Kínai hivatalos adatok szerint Pekingben 19 SARS-fertőzést regisztráltak, és a betegségbe négyen haltak bele. Kína összesen 53, a kórban elhunytat ismer el. Egy kínai orvos azonban az amerikai Time magazinnak azt írta, hogy csupán a főváros egyetlen kórházában - egy katonai létesítményben - hatvan beteget kezeltek, és közülük heten haltak meg. A Reuters tudósítójának a levéllel kapcsolatos kérdésére a kínai egészségügyi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy "a katonai kórházak nem tartoznak a tárca illetékességi körébe." Ugyancsak megkerülte a választ a kérdésre sajtókonferenciáján a pekingi alpolgármester. A BBC értesülései szerint ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékesei figyelmeztették Kínát, hogy minden információt hozzon nyilvánosságra a SARS-fertőzéssel kapcsolatosan. A WHO azok után intette meg az ázsiai országot, hogy egy orvoskutatókból álló csapat befejezte hat napos kínai látogatását, és jelezték: a hivatalos kínai állásponthoz képest valószínűleg sokkal több fertőzött van az országban.
Szingapúrban, ahol eddig 118 SARS-fertőzést vettek nyilvántartásba, a helyi római katolikus egyház felfüggesztette az egyéni gyóntatásokat, a papok ehelyett kollektív bűnbocsánatban részesítik a vétkezőket az istentisztelet során. Hongkongban egy egész lakókomplexumot kellett kitelepíteni, mert legalább 45-en fertőződtek meg a SARS-vírustól. A városban eddig 928 fertőzést találtak, amelyek közül 25 volt halálos végű. Ausztráliában jelenleg hat személyt tartanak megfigyelés alatt, köztük egy kétéves vietnami kislányt, aki valószínűleg a kínai Kvangtung tartományban kapta a fertőzést.
Kanadában, ahol eddig tízen haltak meg az atípusos tüdőgyulladástól, több ezer embert rendeltek házi karanténba. Egyre többen mennek dolgozni védőmaszkban a fertőzéstől félve. A járvány Torontóban szinte megbénította a máskor nyüzsgő kínai negyed boltjait, forgalmuk 71 százalékkal esett vissza, és a helyi kínai kulturális központ vezetője szerint a betegség miatt egyre több rasszista megnyilvánulással kell szembenézniük a Kanadában élő kínaiaknak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál