Tetszett a cikk?

Az amerikai képviselőház kedden jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek alapján az Egyesült Államokban is tilos lesz olyan gyémántokkal kereskedni, amelyek afrikai országok polgárháborúinak finanszírozására szolgálnak. Korábban az al-Kaida terrorszervezetet is azzal vádolták, hogy gyémántokat vásárolt egyes polgárháború sújtotta afrikai államoktól.

A szóban forgó gyémántok kereskedelmének megakadályozására tavaly született egy nemzetközi egyezmény; a washingtoni szavazás nyomán az Egyesült Államok ezt erősíti meg és ehhez csatlakozik. A ENSZ által elindított, úgynevezett kimberley-i folyamat keretében tavaly három tucat ország vállalta, hogy véget vet a háborús övezetekből származó nyersgyémántokkal folyó feketekereskedelemnek, mégpedig az adásvétel tárgyát képező anyag pontos nyomon követésével és dokumentálásával. A tervezetet 419-2 arányban hagyták jóvá, és várhatóan elfogadja a szenátus, illetve aláírja az amerikai elnök is. A világ gyémántvásárlásá ból az Egyesült Államok 65-70 százalékkal részesedik.
Becslések szerint a világ gyémántkereskedelmének mintegy 4 százaléka kapcsolódik véres belviszályokhoz. Egyebek között Sierra Leonéban és Angolában tartanak számon olyan konfliktusokat, amelyek szinte bizonyosan a gyémántkereskedelemhez is kötődnek. Több államban kényszermunkával bányásszák a drágakövet, amelynek ellenértékéből aztán fegyvereket vesznek, és katonai akciókat finanszíroznak.
Az amerikai képviselőházban azzal érveltek, hogy a törvénytelen gyémántkereskedelem megakadályozásával sikerülhet akadályokat gördíteni a nemzetközi terrorizmus finanszírozásának útjába is. Korábban a szeptember 11-ei merényletek elkövetéséért felelős al-Kaida terrorista szervezetet is kapcsolatba hozták ilyen, afrikai gyémántvásárlásokkal. A BBC információi szerint 1998-ban, a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merényletek idején az al-Kaida gyémántba menekítette pénzállományának jelentős részét, megelőzve a szervezet bankszámláinak befagyasztását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!