Az amerikai képviselőház kedden jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek alapján az Egyesült Államokban is tilos lesz olyan gyémántokkal kereskedni, amelyek afrikai országok polgárháborúinak finanszírozására szolgálnak. Korábban az al-Kaida terrorszervezetet is azzal vádolták, hogy gyémántokat vásárolt egyes polgárháború sújtotta afrikai államoktól.

A szóban forgó gyémántok kereskedelmének megakadályozására tavaly született egy nemzetközi egyezmény; a washingtoni szavazás nyomán az Egyesült Államok ezt erősíti meg és ehhez csatlakozik. A ENSZ által elindított, úgynevezett kimberley-i folyamat keretében tavaly három tucat ország vállalta, hogy véget vet a háborús övezetekből származó nyersgyémántokkal folyó feketekereskedelemnek, mégpedig az adásvétel tárgyát képező anyag pontos nyomon követésével és dokumentálásával. A tervezetet 419-2 arányban hagyták jóvá, és várhatóan elfogadja a szenátus, illetve aláírja az amerikai elnök is. A világ gyémántvásárlásá ból az Egyesült Államok 65-70 százalékkal részesedik.
Becslések szerint a világ gyémántkereskedelmének mintegy 4 százaléka kapcsolódik véres belviszályokhoz. Egyebek között Sierra Leonéban és Angolában tartanak számon olyan konfliktusokat, amelyek szinte bizonyosan a gyémántkereskedelemhez is kötődnek. Több államban kényszermunkával bányásszák a drágakövet, amelynek ellenértékéből aztán fegyvereket vesznek, és katonai akciókat finanszíroznak.
Az amerikai képviselőházban azzal érveltek, hogy a törvénytelen gyémántkereskedelem megakadályozásával sikerülhet akadályokat gördíteni a nemzetközi terrorizmus finanszírozásának útjába is. Korábban a szeptember 11-ei merényletek elkövetéséért felelős al-Kaida terrorista szervezetet is kapcsolatba hozták ilyen, afrikai gyémántvásárlásokkal. A BBC információi szerint 1998-ban, a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merényletek idején az al-Kaida gyémántba menekítette pénzállományának jelentős részét, megelőzve a szervezet bankszámláinak befagyasztását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra