Tetszett a cikk?

A damaszkuszi kormány "izraeli érdekeket szolgáló alaptalan vádaskodásként" utasította vissza a tömegpusztító - elsősorban vegyi - fegyverek állítólagos szíriai kifejlesztésére vonatkozó amerikai állításokat. A Guardian című brit lap szerint a Fehér Ház elállt egy Szíria elleni katonai akció tervétől.

A szíriai minisztertanács szokásos heti ülése után kiadott nyilatkozat "fenyegetésekről" és "hamisításokról" beszél, és azt állítja, hogy a "minden alapot nélkülöző" amerikai vádaskodások "Izrael terjeszkedési céljait" szolgálják. A damaszkuszi kormány felszólította az "arab nemzetet", hogy szálljon szembe az "izraeli agresszióval, amelynek célja a térség erőforrásainak megkaparintása, a palesztin nép megfosztása attól a jogától, hogy felszabadítsa hazáját és létrehozza önálló államát Jeruzsálemmel mint fővárossal". A Mohammed Musztafa Miro kormányfő elnökéletével tartott ülés követelte, hogy "vessenek véget Irak amerikai-brit megszállásának". A Tisrin című damaszkuszi kormánylap az iraki háborút "amerikai-izraeli háborúnak" nevezte, amelyre szerinte a cionisták megbízásából került sor.
José Maria Aznar spanyol kormányfő, akit George Bush amerikai elnök arra kért, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök közeli munkatársai esetleges menedékkérelmének elutasítása érdekében, kedden Varsóban kijelentette, hogy Szíria Spanyolország barátja, "és az is marad". Aznar szerint a konfliktus nem terjed át más térségbeli országokra és "Szíria nem lesz célpontja semmiféle háborús cselekménynek"; a "Szíriával kapcsolatos felhajtásnak" semmi valóságalapja nincs - vélte a spanyol kormányfő.
A Guardian című baloldali brit lap szerint a Fehér Ház "letett a Szíria elleni katonai akció tervéről, és a Pentagonban leállították a fegyveres beavatkozás tervezését", noha - értesült az újság - Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az utóbbi hetekben elrendelte, hogy stábja állítsa össze a Szíria elleni háború indokainak listáját. Amerikai kormányilletékesek ugyanakkor azt mondták, hogy George Bush elnök, akinek egyszerre két térségbeli ország - Irak és Afganisztán - nemzetépítésének veszélyes folyamatát kell felügyelnie a jövő évi elnökválasztás közeledtével, véget vetett a tanácsadói körében terjengő "beszélgetéseknek" a Szíria elleni esetleges katonai fellépésről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!