A damaszkuszi kormány "izraeli érdekeket szolgáló alaptalan vádaskodásként" utasította vissza a tömegpusztító - elsősorban vegyi - fegyverek állítólagos szíriai kifejlesztésére vonatkozó amerikai állításokat. A Guardian című brit lap szerint a Fehér Ház elállt egy Szíria elleni katonai akció tervétől.

A szíriai minisztertanács szokásos heti ülése után kiadott nyilatkozat "fenyegetésekről" és "hamisításokról" beszél, és azt állítja, hogy a "minden alapot nélkülöző" amerikai vádaskodások "Izrael terjeszkedési céljait" szolgálják. A damaszkuszi kormány felszólította az "arab nemzetet", hogy szálljon szembe az "izraeli agresszióval, amelynek célja a térség erőforrásainak megkaparintása, a palesztin nép megfosztása attól a jogától, hogy felszabadítsa hazáját és létrehozza önálló államát Jeruzsálemmel mint fővárossal". A Mohammed Musztafa Miro kormányfő elnökéletével tartott ülés követelte, hogy "vessenek véget Irak amerikai-brit megszállásának". A Tisrin című damaszkuszi kormánylap az iraki háborút "amerikai-izraeli háborúnak" nevezte, amelyre szerinte a cionisták megbízásából került sor.
José Maria Aznar spanyol kormányfő, akit George Bush amerikai elnök arra kért, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök közeli munkatársai esetleges menedékkérelmének elutasítása érdekében, kedden Varsóban kijelentette, hogy Szíria Spanyolország barátja, "és az is marad". Aznar szerint a konfliktus nem terjed át más térségbeli országokra és "Szíria nem lesz célpontja semmiféle háborús cselekménynek"; a "Szíriával kapcsolatos felhajtásnak" semmi valóságalapja nincs - vélte a spanyol kormányfő.
A Guardian című baloldali brit lap szerint a Fehér Ház "letett a Szíria elleni katonai akció tervéről, és a Pentagonban leállították a fegyveres beavatkozás tervezését", noha - értesült az újság - Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az utóbbi hetekben elrendelte, hogy stábja állítsa össze a Szíria elleni háború indokainak listáját. Amerikai kormányilletékesek ugyanakkor azt mondták, hogy George Bush elnök, akinek egyszerre két térségbeli ország - Irak és Afganisztán - nemzetépítésének veszélyes folyamatát kell felügyelnie a jövő évi elnökválasztás közeledtével, véget vetett a tanácsadói körében terjengő "beszélgetéseknek" a Szíria elleni esetleges katonai fellépésről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések