Tetszett a cikk?

A kínai miniszterelnök szerint országa egészségügyi ellátórendszere jelenleg nem alkalmas arra, hogy a SARS-vírus okozta járvány felgyorsulását kezelni tudja; Kínában vidéken több helyütt a járvány okozta pánik és nyugtalanság jelei mutatkoznak. A pekingi egészségügyi minisztérium szerint az országban újabb öt áldozatot szedett az atípusos tüdőgyulladás, és 159 új beteg került kórházba; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem ajánlatos Tajpejbe, Tiandzsin és Belső-Mongólia tartományokba utazni.

Az újabb áldozatokkal együtt a járványban meghaltak száma Kínán belül 224-re emelkedett. A kínai kórházak az elmúlt nap folyamán 146 új beteget regisztráltak, 4698-ra növelve ezzel az országban az atípusos tüdőgyulladásos esetek számát. Az áldozatok közül ketten Pekingben haltak meg, 112-re növelve ezzel a kínai fővárosban SARS-ban elhunytak számát. Pekingben, a világ legfertőzöttebb városában eddig 2136 SARS-esetet észleltek, míg országszerte a megbetegedések száma 2648. Országos szinten 1529 embert bocsátottak haza gyógyultan.
A BBC beszámolója szerint Pekingtől 180 km-re északra egy településen a lakosság megdobált és felborított egy mentőautót, mert úgy tudták, SARS-fertőzöttet szállít a helyi kórházba. A rendőrség 64 személyt tartóztatott le az incidens kapcsán. Az eset, amelynek során orvosokat is bántalmaztak, még a múlt héten történt, ám csak most hozták nyilvánosságra.
Pekingben egyes negyedek helyi hatóságai elrendelték a kutyák, macskák és más háziállatok szigorú elzárását, illetve a vesztegzár megtagadása esetén kiirtását, a háziállatok ugyanis szintén vírusterjesztők lehetnek. A nemzetközi állatvédő liga kínai országos vezetője a Reuters televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem központi rendeletről, hanem egyes kerületek vezetőinek túlkapásairól van szó. Az atípusos tüdőgyulladást előidéző vírustörzs megfertőzhet kutyát, macskát és más állatokat is, a szakértők szerint azonban egyelőre semmiféle egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy ezek az állatok terjesztenék a SARS-megbetegedést is.
Európában stabil a járványügyi helyzet, keddig 110 gyanús, illetve valószínűsíthető SARS-esetet azonosítottak, haláleset nem történt - állapította meg az Európai Unió egészségügyi minisztereinek tanácsa brüsszeli ülésén, amelyről Kökény Mihály, a szaktárca politikai államtitkára számolt be szerdán Budapesten a sajtó képviselőinek. Az Európai Unió Bizottsága és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tartja indokoltnak a tünetmentes emberek, utazók szűrését. A fertőzések zöme Délkelet-Ázsiára, ezen belül Kína szárazföldi területeire korlátozódik. Vietnamban lényegében sikerült gátat vetni a megbetegedéseknek, Hongkongban és Szingapúrban tetőzik a járvány. Növekedés egyedül Kínában tapasztalható, ahol naponta átlagosan 150 megbetegedést jelentenek és 9-10 ember hal meg a kór miatt. Magyarországon gyanús eset még nem volt, a diagnosztizálásra szolgáló tesztet nem alkalmazták. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!