Az amerikai, a brit és a spanyol kormány által pénteken a Biztonsági Tanács elé terjesztendő nyolcoldalas határozattervezet feloldaná az Irakra kirótt nemzetközi szankciókat a fegyverembargó kivételével, de egyelőre jelentős mértékben a szövetségesek kezében hagyná az ellenőrzést - közölte csütörtök éjjel a londoni rádió, amely megszerezte a dokumentum egy példányát. A határozattervezetben ugyanakkor egyetlen szó sem esik a tömegpusztító fegyverekről.

A BBC ismertetése szerint a három szövetséges hatalom határozati javaslata ENSZ-megbízott kinevezését irányozza elő a segélytevékenység és az újjáépítés összehangolására, és véget vetne a "kőolajat élelmiszerért" szankciórendszernek, amely a háború előtt éveken át elvileg csak a lakosság ellátását szolgáló termékekre engedte elkölteni az iraki olajexport-bevételeket. A szövetségesek indítványa kéri azt is, hogy az ENSZ hivatalosan hagyja jóvá az új iraki átmeneti adminisztrációt. Az új határozat a jövőbeni olajjövedelmeket egy fejlesztési és újjáépítési segélyalapba irányítaná, amelyet egy nemzetközi testület felügyelne, élén Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. A jelentés szerint a tervezet ezzel együtt az Irak feletti teljes ellenőrzést a szövetségesek kezében hagyná legalább a következő 12 hónapra, beleértve az olajjövedelmekből képzendő segélyalap tényleges elosztását is.
A határozattervezetben ugyanakkor egyetlen szó sem esik a tömegpusztító fegyverekről, arról, hogy az esetleg fellelt ilyen fegyverek jellegének igazolásával a szövetségesek kit bíznának meg. Nemrégiben Geoff Hoon brit védelmi miniszter azt mondta, hogy London és Washington nem feltétlenül az ENSZ-t kérné fel erre a feladatra, hanem valamely "pártatlan országot".
A Perzsa-öbölben állomásozó brit haderők parancsnoka szerint vannak bizonyítékok arra, hogy létezett egy iraki tömegpusztító fegyverek kutatását célzó program. Brian Burridge tábornok a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: a tudósok biztosak abban, hogy Szaddám Huszein elűzött iraki elnök nagy gondot fordított az ország vegyifegyvergyártó képességének elrejtésére.
A BBC tudósítása emlékeztetett arra, hogy Oroszország az Irak elleni szankciók feloldását az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek visszatéréséhez szeretné kötni, az amerikaiak azonban erről hallani sem akarnak. A britek nem zárkóznak el ilyen mereven ettől, de nem is siettetik az ellenőrök visszatértét. A Washingtonban keringő egyik új elmélet szerint a szövetségesek megvárnák Hans Blix jelenlegi főellenőr júniusi visszavonulását, és utána megpróbálnak kineveztetni "egy Amerikában jobban hangzó nevet, például Rolf Ekeust". Az amerikaiak ezután esetleg megfontolnák az ENSZ-ellenőrök visszatértét és megbízásukat az addig fellelt fegyverek jellegének vizsgálatával - hangzott a BBC jelentésében. Ekeus volt az 1990-es évek elején az iraki leszerelést ellenőrző ENSZ-testület vezetője; jelenleg ő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor