Tetszett a cikk?

Az amerikai, a brit és a spanyol kormány által pénteken a Biztonsági Tanács elé terjesztendő nyolcoldalas határozattervezet feloldaná az Irakra kirótt nemzetközi szankciókat a fegyverembargó kivételével, de egyelőre jelentős mértékben a szövetségesek kezében hagyná az ellenőrzést - közölte csütörtök éjjel a londoni rádió, amely megszerezte a dokumentum egy példányát. A határozattervezetben ugyanakkor egyetlen szó sem esik a tömegpusztító fegyverekről.

A BBC ismertetése szerint a három szövetséges hatalom határozati javaslata ENSZ-megbízott kinevezését irányozza elő a segélytevékenység és az újjáépítés összehangolására, és véget vetne a "kőolajat élelmiszerért" szankciórendszernek, amely a háború előtt éveken át elvileg csak a lakosság ellátását szolgáló termékekre engedte elkölteni az iraki olajexport-bevételeket. A szövetségesek indítványa kéri azt is, hogy az ENSZ hivatalosan hagyja jóvá az új iraki átmeneti adminisztrációt. Az új határozat a jövőbeni olajjövedelmeket egy fejlesztési és újjáépítési segélyalapba irányítaná, amelyet egy nemzetközi testület felügyelne, élén Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. A jelentés szerint a tervezet ezzel együtt az Irak feletti teljes ellenőrzést a szövetségesek kezében hagyná legalább a következő 12 hónapra, beleértve az olajjövedelmekből képzendő segélyalap tényleges elosztását is.
A határozattervezetben ugyanakkor egyetlen szó sem esik a tömegpusztító fegyverekről, arról, hogy az esetleg fellelt ilyen fegyverek jellegének igazolásával a szövetségesek kit bíznának meg. Nemrégiben Geoff Hoon brit védelmi miniszter azt mondta, hogy London és Washington nem feltétlenül az ENSZ-t kérné fel erre a feladatra, hanem valamely "pártatlan országot".
A Perzsa-öbölben állomásozó brit haderők parancsnoka szerint vannak bizonyítékok arra, hogy létezett egy iraki tömegpusztító fegyverek kutatását célzó program. Brian Burridge tábornok a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: a tudósok biztosak abban, hogy Szaddám Huszein elűzött iraki elnök nagy gondot fordított az ország vegyifegyvergyártó képességének elrejtésére.
A BBC tudósítása emlékeztetett arra, hogy Oroszország az Irak elleni szankciók feloldását az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek visszatéréséhez szeretné kötni, az amerikaiak azonban erről hallani sem akarnak. A britek nem zárkóznak el ilyen mereven ettől, de nem is siettetik az ellenőrök visszatértét. A Washingtonban keringő egyik új elmélet szerint a szövetségesek megvárnák Hans Blix jelenlegi főellenőr júniusi visszavonulását, és utána megpróbálnak kineveztetni "egy Amerikában jobban hangzó nevet, például Rolf Ekeust". Az amerikaiak ezután esetleg megfontolnák az ENSZ-ellenőrök visszatértét és megbízásukat az addig fellelt fegyverek jellegének vizsgálatával - hangzott a BBC jelentésében. Ekeus volt az 1990-es évek elején az iraki leszerelést ellenőrző ENSZ-testület vezetője; jelenleg ő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!