Tetszett a cikk?

Kedden több európai országban munkabeszüntetések voltak. Ausztriában és Franciaországban a szakszervezetek és a tüntetők kormányaik nyugdíjreform-tervezete ellen, Olaszországban az Alitalia légitársaság alkalmazottai a leépítések ellen, a keletnémet ipari munkások a rövidebb munkaidőért, míg Lengyelországban a bányász szakszervezet tagjai egyes szénbányák bezárása ellen tiltakoztak.

Ausztriában a szakszervezetek szervezésében becslések szerint egymillió ember tiltakozott sztrájkkal a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen, a várt közlekedési káosz azonban elmaradt. A repülőtér normálisan működött, több járat azonban a franciaországi és olaszországi sztrájkok miatt nem indult el. Ausztriában 24 órán át szünetel a vasúti és autóbuszos személyszállítás, a határokon csak sürgős szállítmányokat vámkezelnek, Bécsben, Salzburgban és Grazban a szemétszállítás szünetel. Nincs tanítás az iskolákban és zárva van az óvodák, napközik többsége. A hivatalok nem fogadnak, a posta elosztóközpontjai leálltak, a rendőrség csak veszély esetén intézkedik. A Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőnél azt közölték, hogy a vámosok sztrájkja miatt csak a kamionforgalom áll.
Komoly zavarok voltak kedden a francia közlekedésben is a közszférában dolgozók nyugdíjreform ellen indított sztrájkja következtében. Párizsban felére csökkentették a közlekedésben részt vevő buszok és vonatok számát, míg a légi irányítók munkabeszüntetése miatt törölték a Franciaországba érkező, illetve az onnan induló járatok 80 százalékát. Számos iskolában sztrájkoltak a tanárok a kormány által tervezett decentralizációs tervek miatt. Beszüntették a munkát a postai alkalmazottak, a mentőautó-sofőrök, az elektromos művek, a kikötők és az autópályák dolgozói is. Kedden csak néhány vezető francia napilap jelent meg.
Az Alitalia olasz légitársaság kedden 225 járatát törölte amiatt, hogy - az utaskísérők több napja tartó, tömeges "betegállományba" vonulását tetézve - a szakszervezetek felszólítására a cég minden dolgozója délben négyórás sztrájkba lépett. A vállalatnál dolgozó kétezer utaskísérőnek több mint a fele kedden továbbra is orvosi igazolással maradt távol a munkától: ilyen formában akarnak tiltakozni a munkaadó létszámcsökkentési terve ellen, amelynek keretében már vasárnaptól az eddigi négy helyett csak három utaskísérő repült volna a gépeken.
A rövidebb munkaidőért folytatott keletnémet munkabeszüntetés második napján tucatnyi keletnémet üzem mintegy 12 ezer dolgozója sztrájkolt. A dolgozók a 35 órás munkahét bevezetéséért küzdenek a jelenlegi 38 óra helyett. Németország legnagyobb szakszervezeti szövetsége, az IG Metall szerint ideje, hogy a keletnémet dolgozók is nyugati társaikhoz hasonló munkafeltételeket kapjanak. A sztrájkot hétfőn több ezer fém- és elektromos, illetve acélipari dolgozó kezdte meg három kelet-németországi tartományban: Szászországban, Brandenburgban és Szászország-Anhaltban. Kedden a sztrájk egyebek között érintette a Volkswagen keletnémet üzemeit, valamint az EKO-t, Kelet-Németország legnagyobb acélművét.
A bányász Szolidaritás szakszervezet felhívására Lengyelországban kedden már 14 sziléziai szénbányában 700 bányász sztrájkolt a föld alatt a bányaüzemek tervezett bezárása és az ott dolgozók elbocsátása ellen tiltakozva. A legtöbben - 262-en - a czechowice-dziedzicei Silesia bányában sztrájkolnak, ahol a tiltakozás kilenc napja kezdődött a föld mélyén. A résztvevők írásbeli biztosítékot követelnek arra nézve, hogy bányájukat nem fogják bezárni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!