Tetszett a cikk?

Többek között magyarországi bankszámlákon helyezte el bűnözésből származó jövedelmét az a hat személy, akiket az olasz pénzügyőrség vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtottak egy, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő iszlám szélsőséges csoportnak.

Több mint 170 pénzügyőr és rendőr kutatott át negyven házat Milánóban és környékén kedd hajnalban, muzulmán szélsőségeseket keresve. A hat őrizetbe vett közül öt tunéziai, egy pedig marokkói. Egyikük a milánói külváros, Gallarate mecsetének imámja, míg másikuk rajta van az amerikai hatóságok által összeállított körözött terroristák listáján.
A gyanú szerint közvetlen kapcsolatban álltak az algériai muzulmán szélsőséges szervezet, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) milánói sejtjével, és azt pénzügyileg segítették. Valószínűleg eljárást indítanak ellenük a nemzetközi terrorizmusnak nyújtott pénzügyi és logisztikai támogatás, hamis számlák kiállítása, illegális bevándorlás segítése, orgazdaság, valamint hamis dokumentumok birtoklásának vádjával.
A feltevések szerint a csoport hamis számlák gyártásával, és különböző bűnügyi tevékenységek során pénzösszegeket halmozott fel, amelyeket aztán különböző külföldi bankszámlákon helyeztek el - Albániában, Szaúd-Arábiában, Belgiumban, Bulgáriában, Egyiptomban, az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Ománban, Svájcban, Törökországban, Ukrajnában, Jemenben és Magyarországon.
Újsághírek szerint az olasz hatóságok olyan telefonhívásokat rögzítettek, amelyek bizonyítják, hogy az őrizetesek kapcsolatban álltak Ramzi bin al-Síbával, a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások tavaly szeptemberben Pakisztánban letartóztatott egyik kitervelőjével. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét