Tetszett a cikk?

A szlovák külügyminisztérium Liechtensteint okolja amiatt, hogy kedden elmaradt az Európai Gazdasági Társág (EGT) kibővítését célzó megállapodás aláírása. A hercegség diplomáciai szinten máig nem ismerte el sem a Szlovák, sem a Cseh Köztársaságot, mert azok nem hajlandók érvényteleníteni a Benes-féle dekrétumokat.

A szlovák külügyminisztérium álláspontja szerint egyértelműen Liechtenstein a felelős azért, hogy kedden meghiúsult az Európai Gazdasági Térség (EGT) kibővítését célzó megállapodás aláírása. Juraj Tomaga külügyi szóvivő szerint azonban ez semmiképpen sem befolyásolhatja Szlovákia uniós csatlakozását. Jelezte: szlovák jogi szakértők cseh kollégáikkal együttműködve veszik kezükbe az ügyet.
Liechtenstein diplomáciai szinten máig nem ismerte el sem a Szlovák, sem a Cseh Köztársaságot, mert azok nem hajlandók érvényteleníteni a Benes-féle dekrétumokat, amelyek értelmében a második világháború után az egykori Csehszlovákiában élő magyarok és németek vagyonát elkobozták, függetlenül attól, hogy csehszlovák állampolgárok voltak-e vagy sem. A sértettek máig nem részesülhettek kárpótlásban. A Benes-dekrétumok hatályba lépése idején a hercegség területén olyan családok is éltek, akik az 1930-as népszámláláskor a német etnikumhoz tartozó közösséghez sorolták magukat, így az uralmat gyakorló hercegi család is. Őket, a dekrétumok hatályba lépésekor képviselt csehszlovák álláspont szerint úgy kezelték, mint akik a németekkel kollaboráltak. A hercegi család tagjai ezt a jogszemléletet azóta is következetesen visszautasítják és arra hivatkoznak, hogy Liechtenstein 1939-ben bejelentette semlegességét. Az uralkodó család a benesi dekrétumok érvényessége óta mintegy százmillió eurót kitevő vagyon, köztük olyan főúri kastélyok visszaszolgáltatására tart igényt, mint a valdicei, vagy a lednicei birtokok. A vagyon döntő része Csehország, kisebbik része pedig Szlovákia területén található.
Liechtenstein 1993-ban, Csehszlovákia kettészakadása után Prágával és Pozsonnyal is jegyzékben közölte, hogy kész lenne mindkét országot elismerni, de a diplomácia kapcsolatok felvétele érdekében Szlovákiának és Csehországnak el kellene magát szánnia a Benes-dekrétumok semmissé nyilvánítására. Ezt azóta sem Prága, sem Pozsony nem tette meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

Orbán: A védekezés sikerét az ország intelligenciaszintje dönti el

Orbán: A védekezés sikerét az ország intelligenciaszintje dönti el

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót