Tetszett a cikk?

Genfben hétfőn aláírták a legújabb, izraeli és palesztin értelmiségiek által kidolgozott közel-keleti béketervet. Támogatói nagyszerű javaslatokról, bírálói önjelölt közvetítők tereferéjéről beszélnek.

A svájci televízió által élő adásban közvetített hétfői eseményen több illusztris személyiség is megjelent: ott volt többek között az 1979-es Camp David-i izraeli-palesztin megállapodást tető alá hozó Jimmy Carter egykori amerikai elnök és Lech Walesa volt lengyel államfő, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök pedig videofelvételen üdvözölte a résztvevőket. Az International Herald Tribune című napilapban közzétett közleményben támogatásáról biztosította a kezdeményezést 58 egykori vezető - köztük Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és Butrosz Gáli volt ENSZ-főtitkár -, valamint számos állam- és kormányfő is.

Maga a kezdeményezés világos és egyértelmű, lényege pedig az, hogy a konfliktusban érdekelt felek a békefolyamat felélesztése érdekében lemondanak maximális követeléseikről, és kompromisszumos megállapodást kötnek. Nem húzzák az időt ezzel szemben azzal, hogy milyen feltételek mellett kellene leülni egy kompromisszumos megállapodás nyélbeütéséhez. A béketervezet konkrét gyakorlati megoldásokat vázol fel olyan vitatott kérdésekben, mint például a határ meghúzása, Jeruzsálem jövője, a templomhegyi szent helyek igazgatása, valamint a palesztin menekültkérdés rendezése. (Részletesen lásd itt: A Genfi Kezdeményezés legfontosabb cikkelyei). A megállapodás nem kötelezi egyik szembenálló fél hivatalos vezetését sem az abban megfogalmazott lépések teljesítésére, csupán arra próbál rávilágítani: minden vitatott kérdésre létezik gyakorlati megoldás.

A Berliner Zeitung szerint a genfi megállapodás senki által fel nem hatalmazott előterjesztőinek legfőbb érdeme az, hogy végre megnevezték e kompromisszum pontos árát. Azt, amit korábban sem az izraeli kormányfő, sem a palesztin elnök nem mert elmondani honfitársainak: hogy a béke összeegyeztethetetlen az egész Jeruzsálemre igényt tartó régi tervekkel, valamint azzal az álommal, hogy az összes palesztin menekült hazatérhet.

A jelek szerint azonban sem a genfi kezdeményezést mereven elutasító izraeli kormány, sem a javaslatokról szokásához híven egyszer így-egyszer úgy nyilatkozó Arafat, sem pedig a szélsőséges palesztin mozgalmak nem éreznek kedvet az ilyenfajta tárgyalásokhoz. A kezdeményezés udvarias dicsérete ellenére az amerikai külügyminisztérium sem leplezte az alulról jövő próbálkozás iránti érzéseit, amikor kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is csak az általa szorgalmazott „útitervet” tekinti a válság megoldásának egyetlen útjának.

Nem egyértelmű az sem, hogy az izraeli és palesztin lakosság miként vélekedik a legújabb béketervről. A Háárec című izraeli napilap legfrissebb felmérése szerint szerint az októberi 25 százalék helyett a megkérdezettek 31,2 százaléka támogatta a megállapodást, s 37,7 százalékuk ellenezte az egy hónappal ezelőtti 54 százalékhoz képest. Ezzel szemben az An-Najah egyetem felmérése szerint a palesztinok 78 százaléka nem bízik a genfi kezdeményezés sikerében. Magáért beszél, hogy az elutasítás annak ellenére ilyen magas, hogy a milliós nagyságrendben postázott tervezetet a megkérdezett palesztinoknak csupán 21 százaléka olvasta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban