Tetszett a cikk?

Elutasította az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák hazahívásáról szóló MDF-es javaslatot az Országgyűlés honvédelmi bizottsága a Honvédelmi Minsiztériumban tartott ülésen.

A határozati javaslat tárgysorozatba vételéről való szavazáskor a fideszes képviselők tartózkodtak, a kormánypártiak pedig nemmel szavaztak. A szavazáskor már csak egy MDF-es képviselő vett részt az ülésen, ő igennel voksolt.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, a javaslat egyik előterjesztője szerint azért kell hazajönniük a kint szolgáló magyar katonáknak, mert nem javult az iraki biztonsági helyzet, és meg sem kezdődött a stabilizációs folyamat, amelynek nem látni a végét. Véleménye szerint már nem csak humanitárius feladatokat végeznek Irakban a magyar katonák.

Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány határozott álláspontja szerint Irakban nincs háborús helyzet, a magyar kontingens pedig továbbra is azt a feladatot hajtja végre, amire a nyáron kiküldték: stabilizációs és humanitárius műveletekben vesz részt.

A testület tagjai videotelefonon beszélhettek Sramkó Mátyás kontingensparancsnokkal. Sramkó Mátyás elmondta, hogy a kontingens tagjai örömmel fogadták a Szaddám Huszein elfogásáról szóló hírt, de tisztában vannak azzal, hogy ez nem változtat a biztonsági helyzetükön, és ugyanolyan figyelmesen kell ellátniuk feladataikat, mint eddig.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a háromszáz fős kontingens 60 százaléka szerette volna meghosszabbítani szolgálatát, ám a katonai vezetők döntése alapján 40 százalékuk maradhat további három hónapig Irakban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drámai felvételen menti ki egy aligátor szájából a kutyáját egy floridai férfi

Drámai felvételen menti ki egy aligátor szájából a kutyáját egy floridai férfi

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

A rezidens orvosok fele nem írná alá az új jogviszonyt, ha van más választásuk

A rezidens orvosok fele nem írná alá az új jogviszonyt, ha van más választásuk