Tetszett a cikk?

A szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) nyerte a szerbiai előre hozott parlamenti választást, de nem tud kormányt alakítani sem önállóan, sem együtt a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS).

A szavazást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet nem hivatalos végeredményei szerint a részvételi arány 59,3 százalékos volt. Az SRS 82, a mérsékelt nacionalistának tekintett Szerbiai Demokrata Párt (DSS) 53, a balközép Demokrata Párt 37, a liberális közgazdászokból egy éve alakult G17 Plus 34, az ugyancsak mérsékelt nacionalistának tekintett Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) és az Új Szerbia (NV) nevű párt koalíciója 23, az SPS pedig 21 mandátumot szerzett a a 250 fős parlamentben.A CESID szerint a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Kasza Józsefnek a nevével is fémjelzett Együtt a toleranciáért nevű koalíció a szavazatok négy százalékát szerezte meg, s nem került a parlamentbe az ötszázalékos parlamenti küszöb miatt. Nem jutott be a Vajdasági Reformpárt által létrehozott koalíció sem, amelynek tagja volt az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP).Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hivatalos végeredmények jelentős mértékben nem térnek el CESID nem hivatalos végeredményeitől. A szervezet eddigi legnagyobb tévedése 0,4 százalékos volt.A CESID végeredményeiből ítélve az SRS nem tud kormányt alakítani sem önállóan, sem az SPS-el. A DSS, a DS és a G17 Plus viszont korábban úgy nyilatkozott, hogy semmi szín alatt nem fog közösködni a milosevicsi múltat idéző pártokkal (az SPO-NV álláspontja egyelőre nem ismert). Másrészt viszont belgrádi politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az említett három párt között feszülő mély ellentétek, programjuk és eszmeviláguk olyannyira eltérő egymástól, hogy nehéz lesz tartós koalíciót alakítaniuk.A vasárnapi parlamenti választás nyomán két feltételezett háborús bűnös, Szlobodan Milosevics, az SPS és Vojiszlav Seselj, az SRS elnöke képviselői székhez jutott a parlamentben. Egyelőre azonban nem foglalhatják el helyüket a törvényhozásban, mert jelen pillanatban a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönében várnak ítéletükre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Népszava: Egy iskolát már be kellett zárni a tanárok tesztelése nyomán

Népszava: Egy iskolát már be kellett zárni a tanárok tesztelése nyomán