Tetszett a cikk?

Mégsem távozik posztjáról a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Kasza József, mert pártjának elnökségi testülete nem fogadta el keddi lemondását. Kasza azután kívánt lemondani, hogy az Együtt a toleranciáért nevű koalíció nem érte el a parlamentbe való jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt a vasárnapi választásokon.

Amióta többpárti választásokat tartanak Szerbiában, még nem fordult elő, hogy ne lett volna magyar képviselő a szerb parlamentben - írja kedden a szerbiai parlamenti választásról szóló kommentárjában az újvidéki Magyar Szó.A 19 szerbiai kisebbségi és regionális pártot tömörítő választási szövetségnek, amely most nem jutott a parlamentbe, a VMSZ volt az egyik meghatározó pártja. Szerbiában a választási kudarc utáni lemondás ritkaság, szinte nem is létező jelenség. A pártvezetők többnyire a pártjaik megalapítása óta elnökölnek megszakítás nélkül.A választásokon győztes, ám kormányt alakítani nem tudó SRS vezetése hétfőn koalíciós ajánlatot tett Vojislav Kostunica volt jugoszláv kormányfő Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS), amely másodikként végzett a választásokon.Tomiszlav Nikolics, az SRS elnökhelyettese kijelentette, pártja nem kíván közösködni a Szerbiai Szocialista Párttal, illetve a Szerb Megújhodási Mozgalom és az Új Szerbia nevű párt koalíciójával, mivel nem tudna velük stabil kormányt létrehozni. A politikus szerint a választási eredményekből látható, hogy kormányt csak az SRS és a DSS tudna alakítani.Csak a reformok folytatása mellett elkötelezett szerb kormány számíthat Ausztria támogatására - figyelmeztette hétfőn Belgrádot az osztrák külügyminiszter. Benita Ferrero-Waldner a szerbiai választások eredményeit értékelő bécsi állásfoglalásában nyugtalanító jelzésnek nevezte az ultranacionalista SRS sikerét a vasárnapi parlamenti választásokon. Úgy fogalmazott, hogy "ebben a nehéz helyzetben különleges felelősséget visel Szerbia valamennyi demokratikus és reformok iránt elkötelezett pártja". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek