Tetszett a cikk?

Két tekintélyes zsidó vezető a Financial Times kontinentális kiadásában megjelent írásában vádolta a testületet. A bizottság szerint a vezetők állásfoglalása tévedéseken alapul.

Edgar M. Bronfman, a Zsidó Világkongresszus, és Cobi Benatoff, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke azokat az eljárásokat kifogásolta, amelyeket a bizottság az antiszemitizmussal kapcsolatos két közelmúltbeli dokumentum nyilvánosságra hozatalakor alkalmazott. "Az antiszemitizmus kétféle módon juthat kifejezésre: cselekvés vagy a cselekvés elmulasztása útján. Figyelemre méltó, hogy az Európai Bizottság mindkettőben bűnös" - írták.Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője az intézmény szokásos napi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a zsidó vezetők írása két tévedést is tartalmaz. Az egyik az, hogy a bizottság megakadályozta egy jelentés közzétételét, ugyanis erre nem is lenne joga. A második az, hogy a bizottság közvélemény-kutatási eredményeket másított meg, ami szintén nem igaz. Ezzel egy Eurobarométer-felmérés eredményeiről novemberben készült jelentésre utalt, amely szerint az európaiak legnagyobb hányada (59 százaléka) Izraelt teszi az első helyre a világ békéjét fenyegető országok sorában.A jelentéssel kapcsolatban már az is felzúdulást és diplomáciai bonyodalmakat váltott ki, hogy az összegzés első, előzetes tájékoztatásként közzétett változatában ez az adat még nem szerepelt. A bizottságot olyan vádak érték, hogy ez a körülmény szándékos manipuláció eredménye; illetékesei ezt határozottan cáfolták. Egyidejűleg kiderült, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet európai jelenségeinek megfigyelésére létrehozott (a brüsszeli bizottság egyik hivatalaként működő) bécsi székhelyű központ (EUMC) irattárba tett egy jelentést, amely szerint az antiszemitizmussal kapcsolatba hozható európai incidensek jelentős részéért muzulmán és palesztinbarát csoportokat terhel a felelősség.Az EUMC ugyancsak cáfolta, hogy politikai megfontolás állt a döntés mögött. Vezetői szerint a tanulmányt azért tették félre, mert gyenge minőségű volt, és nem épült megfelelő tényanyagra. Nem sokkal később azonban mégis nyilvánosságra hozták a jelentést.Bronfman és Benatoff szerint azonban mind az Eurobarométer-felmérés "cenzúrázása", mind az EUMC-jelentés kezdeti elhallgatása mögött "politikai indítékok álltak, ami arról tanúskodik, hogy (az érintett intézményekből) hiányzik az elszántság és a tisztesség".Az Eurobarométer-jelentés közzététele és a nyomában támadt felzúdulás után Prodi New Yorkban találkozót kezdeményezett zsidó vezetőkkel a kedélyek lecsillapítása érdekében. Bejelentette egyúttal, hogy a bizottság februárban konferenciát szervez az antiszemitizmus problémájáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta