Tetszett a cikk?

A brit külügyminiszter szerint „biztonsági űr” keletkezne, ha a szigetország katonái „idő előtt” kivonulnának Irakból.

Jack Straw brit külügyminiszter a londoni rádiónak adott nyilatkozatában az iraki helyzetről azt mondta: bizonyos, hogy a brit csapatoknak még évekig Irakban kell maradniuk, mert ha "idő előtt" kivonulnának, azzal "biztonsági űrt" teremtenének.Straw nem volt hajlandó pontos kivonulási menetrendet felvázolni, csak annyit mondott, hogy "bizonyosan nem hónapokról, hanem inkább évekről van szó". Hozzátette: azt még nem tudja megmondani, hogy a brit erőknek 2006-ig vagy 2007-ig kell Irakban maradniuk.Nagy-Britannia 45 ezer fős haderővel vett részt az iraki háborúban; jelenleg 11 ezer brit katona állomásozik a térségben, főleg Irak déli részén. Tony Blair brit miniszterelnök a hétvégén előre be nem jelentett látogatást tett az országrész legnagyobb városában, Bászrában, ahol közölte: az iraki háború megvívásával a brit hadsereg "eddig példátlan elismerésre tett szert", de most meg kell nyerni a békét is.A háború előtt és alatt nyilvánosságra került független londoni szakértői elemzések szerint a szövetségeseknek legalább ötévi megszállásra kell berendezkedniük Irakban, de voltak olyan vélemények, amelyek szerint a következő húsz évben is számolni kell külföldi katonai jelenléttel a térségben.Eközben autóbalesetben meghalt két brit katona Irakban. A most bejelentett két halálesettel 54-re emelkedett a háború kezdete óta Irakban meghalt brit katonák száma. A brit áldozatok többsége balesetekben, illetve saját oldalról érkező véletlen tűzben lelte halálát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját