Tetszett a cikk?

A szavazatok 95 százalékát besöprő fiatal politikus a korrupció okozta nagy államháztartási hiány megszüntetését nevezte a legfontosabb kormányfeladatnak.

Zurab Csiaberasvili, a központi választási bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy az eddigi részeredmények szerint Szaakasvili a szavazatok 95 százalékát szerezte meg. Korábban a választási bizottság azt közölte, hogy Szaakasvili a szavazatok 83 százalékát kapta.



Az elnökválasztás győztese a korrupció okozta nagy államháztartási hiány megszűntetését nevezte a legfontosabb kormányfeladatnak a Die Welt című német lap hétfői számában megjelent interjújában, s kilátásba helyezte, hogy vádat emelnek Grúzia számos hivatalos képviselője ellen.



Szaakasvili szerint "a rózsák forradalma" után országa demokratikusabb, civilizáltabb és európaibb lett, mint volt bármikor Sevardnadze idején. A grúz vezető szerint nem szükséges, hogy Grúzia kilépjen a szovjet utódállamok laza szövetségéből, a Független Államok Közösségéből (FÁK), s bár nagy jövőt nem jósol neki, úgy véli, Grúzia továbbra is érdekelt a gazdasági integrációban.



Szaakasvili kijelentette: Moszkvának legalább azt meg kellene ígérnie, hogy nem avatkozik be a grúz belügyekbe, mert szerinte "sajnos, mind a mai napig nem ez a helyzet". Éppen ezért Grúzia tovább akarja erősíteni védelmi képességét, s ebben az erőfeszítésben a NATO-nak központi jelentőséget tulajdonít. Megérti, hogy Oroszországnak déli határai védelme érdekében biztosítékokra van szüksége. Hajlandó megállapodásokra, hogy Oroszország ne érezze fenyegetve magát, de cserébe Moszkvának fel kell adnia az örökös grúziai katonai jelenlétről szőtt elképzeléseit.



A 36 éves grúz politikus irányította az Eduard Sevardnadze lemondásához vezető tüntetéseket tavaly novemberben. A vasárnapi választás előtt toronymagasan őt tartották a hat jelölt közül a legesélyesebbnek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon