Tetszett a cikk?

Phenjan cserébe egyebek mellett a szankciók feloldását és biztonsági garanciákat kér Washingtontól.

Észak-Korea kedden "merész engedményt" kínált az Egyesült Államoknak, kifejezve készségét rakétakísérleteinek és atomfegyvergyártásának felfüggesztésére. Mindezt az észak-koreai rendszer attól tette függővé, hogy az Egyesült Államok egyidejűleg tegyen lépéseket "a felek aggodalmának eloszlatására".Phenjan ragaszkodott ahhoz, hogy Washington adjon neki biztonsági garanciákat, törölje őt a terrorizmust támogatók listájáról, oldja fel a rá kivetett politikai, gazdasági és katonai szankciókat, és újítsa fel a 2002 végén felfüggesztett fűtőolaj-szállításokat.Washington ellenben nem engedett abból, hogy Észak-Korea először is kezdje meg atomfegyverprogramjának lebontását visszafordíthatatlan és ellenőrizhető módon.Az észak-koreai atomprogram körüli konfliktus rendezését célzó hatoldalú tárgyalások második fordulóját decemberben nem sikerült megtartani Pekingben. Ezeken a tárgyalásokon Észak-Korea és az Egyesült Államok mellett Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea képviselői vesznek részt.Egy vezető orosz diplomata pozitív változást észlelt Phenjan álláspontjában, és rámutatott az orosz-kínai konzultáción felkínált lehetőségre. Eszerint Moszkva és Peking kész pótlólagos biztonsági garanciákat nyújtani Észak-Koreának, ha azt az amerikai garanciák nem elégítenék ki teljesen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen