Tetszett a cikk?

Minden közös témáról, köztük a fő problémát jelentő kasmíri kérdésről is béketárgyalások kezdődnek februárban - közölte India és Pakisztán közös nyilatkozatban. Közben a november végi tűzszünet ellenére gerillacsapatok harcolnak Kasmírban.

A tárgyalások megkezdésében Pakisztán elnöke és India miniszterelnöke állapodott meg - jelentett be a Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban tartott közös sajtótájékoztatón Jasvant Szinha indiai külügyminiszter. A részletek - így az eszmecserék helyszíne - még kidolgozásra várnak, de Szinha hangsúlyozta, hogy a tárgyalások folyamatosak lesznek.A pakisztáni diplomácia vezetője, Hursid Mehmud Kaszuri a józan ész, a mérséklet, az államférfiúi hozzáállás győzelmének nevezte a találkozót. "Ez győzelem India és Pakisztán számára. És különösképpen győzelem Dél-Ázsia szegény népei számára" - jelentette ki.

A kiadott közös nyilatkozatban a vendéglátó pakisztáni elnök, Pervez Musarraf kijelentette, nem fogja engedni, hogy pakisztáni ellenőrzés alatti területet felhasználjanak a terrorizmus bárminemű támogatására. Vádzspaji rámutatott, hogy a párbeszéd továbbviteléhez gátat kell szabni az erőszaknak, az ellenségeskedéseknek és a terrorizmusnak.Tavaly november 25-én éjfélkor - tizennégy év óta először - tűzszünet jött létre a két ország haderői között Kasmírban, de a gerillák folytatták akcióikat. Az összetűzésekben november vége óta kétszázan vesztették életüket Kasmír indiai részén.A két ország vezetője a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás (SAARC) 12. csúcsértekezlete alkalmával találkozott a pakisztáni fővárosban. Az indiai kormányfő utoljára két és fél éve Indiában tárgyalt a pakisztáni elnökkel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt