Tetszett a cikk?

Az olasz hatóságok anarchista csoportokat gyanítanak a robbanó küldemények hátterében.

A római belügyminisztériumban hétfőn este tartott uniós tanácskozáson az olasz belügyi és rendőri vezetők irányítása mellett a szélsőséges anarchista szervezetek ügyében jártas szakértőkből alakítottak ki egy csoportot a terrorcselekmények kivizsgálására – számolt be az olasz Corriere della Sera napilap kedden. Az értekezleten spanyol, görög, holland, német, francia és belga rendőrtisztek - továbbá az Europol és az Eurojust képviselői - is részt vettek, illetve szerepet vállaltak a különleges nyomozócsoportban, melyet olasz szakértők vezetnek, tekintve, hogy a robbanó csomagokat Bolognában adták fel. Az olasz hatóságok változatlanul anarchista, az uniót ellenző szélsőséges csoportokat gyanítanak a háttérben, ugyanis a korábbi, figyelmeztetésnek szánt robbantásokat a FAI - öt lázadó-anarchista szervezetet tömörítő front - vállalta magára az olasz sajtóhoz eljuttatott üzenetében.Először Bolognában, Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke otthonában robbant fel az első küldemény közvetlenül karácsony után, majd az ezt követő napokban egymás után érkeztek hasonló levélbombák az Európai Központi Bank frankfurti, valamint az Europol és az Eurojust hágai székhelyére, amelyek közül azonban már egy sem robbant fel. Hétfőn az Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportja elnökének címzett levélbomba robbant a parlament brüsszeli székházában, sebesüléseket azonban nem okozott. Hétfőn még további öt gyanús küldeményt találtak a parlament épületében, de ezeket már nem nyitották fel. Mind a hat küldeményt december 22-én adták postára Bolognában. December végén az olasz városban betiltották az EU-képviselőknek címzett csomagok postai felvételét, az intézkedés azonban kissé megkésett, a levélbombákat még a tilalom előtt adták postára.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal