Tetszett a cikk?

Az eddigieknél is szigorúbb szankciókról azért kezd tárgyalásokba a Biztonsági Tanács (BT), mert a jelenlegi rendszer nem működik elég hatékonyan – mondta kedden Heraldo Munoz chilei ENSZ-nagykövet.

A jelenleg hatályos büntetőintézkedések szerint az ENSZ-tagállamoknak teljes fegyverembargót és utazási tilalmat kellene érvényesíteniük az afganisztáni hatalomból elűzött tálibok, valamint a terroristák ellen, akik nem juthatnak hozzá külföldön elhelyezett vagyontárgyaikhoz vagy bankszámláikhoz sem. Az egyébként is hiányos szankciórendszert számos tagállam nem tartja be, ezért van szükség egy erőteljesebb hangvételű határozatra - mutatott rá Munoz, aki jelenleg a BT és a szankcióbizottság soros elnöke. Az új szöveggel egyúttal várhatóan újabb szervezeteket és személyeket vesznek fel az említett listára.A BT eredetileg az afganisztáni kormányzatot sújtotta szankciókkal, de 2002-től, miután az amerikai vezetésű nemzetközi erők kiűzték a hatalomból a tálibokat, a büntetőintézkedések célpontjai maga az al-Kaida, annak tagjai és segítői, illetve a tálibok utódszervezetei lettek. A szankciók érvényesítésével összesen több mint 135 millió dollárnyi vagyont és számlát fagyasztottak be, de ennek nagyobb részét még 2002-ben.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztetést adtak ki az egész országra sűrű köd miatt

Figyelmeztetést adtak ki az egész országra sűrű köd miatt

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia