Tetszett a cikk?

A cseh állam - a legfelsőbb bíróság jogerős döntése nyomán - vissza kell, hogy adja egy szudétanémet család örökösének az opocnói kastélyt. Az épületet a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján koboztak el a csehszlovák hatóságok.

A második világháború után Prága – miután a csehszlovákiai német és magyar kisebbséget kollektív háborús bűnösnek nyilvánította – a kelet-csehországi Opocno vadászkastély német tulajdonosát, Josef Colloredo-Mansfeldet megfosztotta állampolgárságától és vagyonától, a kastélyt pedig államosították. A konkrét vád az volt, hogy a férfi világháború alatt, 1940-ben német birodalmi állampolgárságot kért, majd kapott is, és hogy együttműködött a nácikkal.A család egyik Görögországban élő tagja a 90-es években a kárpótlás keretében követelte vissza családja egykori vagyonát, azt állítva, hogy Josef Colloredo-Mansfeld sosem volt német állampolgár, mindvégig megőrizte csehszlovák állampolgárságát, így neki leszármazottként joga a van a vagyonra.Az elmúlt évek folyamán több egymással ellentétes bírósági döntés született ebben a sokat vitatott és nagy figyelemmel kísért perben. A perújrafelvétel során 2002-ben egy járási bíróság döntött úgy, hogy a vadászkastélyt is vissza kell adni a Colloredo-Mansfeld családnak. Pavel Dostál kultuszminiszter akkor a döntést azonnal a Benesi-dekrétumok felülvizsgálatának minősítette, míg a műemlékvédelmi intézet fellebbezett. Ezt a Hradec Králové-i megyei bíróság 2003. májusban elutasította, mondván: a 2003. májusi döntése szerint az államnak nem sikerült bizonyítania, hogy Josef Colloredo-Mansfeld német állampolgár lett volna a háború alatt, illetve hogy lemondott volna csehszlovák állampolgárságáról, így utódjának vissza kell adni az opocnói vadászkastélyt a hozzá tartozó épületekkel, parkkal és földekkel együtt. Ezt a határozatot támadta meg a legfelsőbb bíróságnál az ingatlant jelenleg kezelő pardubicei állami műemlékvédelmi intézet. Jirí Svec, az intézet igazgatója újságíróknak akkoriban azt mondta, hogy a döntés "bizonyos értelemben megkérdőjelezi a Benes-dekrétumokat, mert Colloredo-Mansfeld 1940-ben német birodalmi állampolgárságért folyamodott". Vlastimil Nedomlel ügyvéd, aki a perben a Colloredo-Mansfeld családot képviselte, igazságosnak minősítette a mostani ítéletet. Kijelentette, hogy Josef Colloredo-Mansfeld bizonyíthatóan antifasiszta volt, vagyonának háború utáni elkobzása igazságtalan volt, s csupán nemzetisége alapján történt.Az opocnói reneszánsz vadászkastélyban egyebek között nemzetközi hírű és rendkívüli értékű régi fegyver- és festménygyűjtemény is van. A család közölte, hogy a kastélyt változatlanul múzeumként fogja üzemeltetni és a nagyközönség előtt továbbra nyitva lesz minden része. Az opocnói kastélyt tavaly több mint 60 ezer ember kereste fel.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést