Tetszett a cikk?

Miután két tekintélyes zsidó vezető antiszemitizmussal vádolta meg az Európai Bizottság (EB) tagjait, Romano Prodi elnök felfüggesztette annak a saját maga által javasolt konferenciának az előkészületeit, melyen zsidó szervezetek és az EB képviselői vitatták volna az antiszemitizmus kérdéseit.

Az Európai Bizottság tagjai "megdöbbenéssel és hitetlenkedve" fogadták két tekintélyes zsidó vezetőnek azt az állásfoglalását, amelyben antiszemitizmussal vádolták az EU végrehajtó intézményét - közölte szerdán Reijo Kemppinen, a bizottság elnökének szóvivője.Edgar M. Bronfman, a Zsidó Világkongresszus és Cobi Benatoff, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke a Financial Timesban hétfőn közölt írásában azokat az eljárásokat kifogásolta, amelyeket a bizottság az antiszemitizmussal kapcsolatos két közelmúltbeli dokumentum nyilvánosságra hozatalakor alkalmazott.Romano Prodi, a bizottság elnöke még a cikk megjelenésének napján úgy döntött, hogy felfüggeszti annak a februárra tervezett konferenciának az előkészületeit, amelyet ő maga kezdeményezett az antiszemitizmussal kapcsolatos kérdések megvitatására. A tanácskozáson a bizottság és zsidó szervezetek képviselői vettek volna részt. A szóvivő szerint az elnök azért határozott így, mert nehezen tudja elképzelni, hogy olyan emberekkel üljön egy asztalhoz vitát folytatni e kérdésről, akik őt, illetve a bizottságot eleve antiszemitizmussal vádolják. A biztosok testületének többi tagja is egyetértett Prodival abban, hogy a konferenciára mindaddig nem kerülhet sor, amíg "nincs szemmel látható változás" az érintett zsidó vezetők hozzáállásában - közölte Kemppinen.A cikk megjelenése után a bizottság több támogató levelet kapott zsidó szervezetektől, amelyek nem értenek egyet Bronfman és Benatoff állásfoglalásával - közölte a szóvivő. Utalt arra is, hogy a bizottság már korábban határozottan elutasított minden olyan beállítást, amely szerint Izrael politikájának bírálata bármilyen módon kapcsolatba hozható az antiszemitizmussal. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne