Tetszett a cikk?

A dél-afganisztáni Kandahárban kedden elkövetett robbantásos merényletben tizenhat ember, köztük több gyermek is meghalt. Az akciót végrehajtó tálibok állítják: elhibázták a merényletet.

Noha kedden a tálibok cáfolták, hogy közük lenne a merénylethez, Szabir Momin molla, tálib vezető szerdán elismerte, hogy a fanatikus muzulmán mozgalom "szent harcosai" követték el a robbantást. A molla bocsánatot kért a történtekért, mondván: a támadást az újjáépítés irányításával megbízott, katonai és polgári személyekből álló tartományi testület ellen tervezték, de számításukba hiba csúszott.Momin molla egyben figyelmeztette a tálibok egykori erősségének számító város lakosait: maradjanak távol az Afganisztánba vezényelt amerikai katonák és afgán szövetségeseik által használt épületektől, mert azokat hamarosan megtámadják.A 16 halálos áldozatot követelő robbantást a tálibok kedden egy katonai támaszpont közelében követték el, amikor iskolából hazatérő gyermekek haladtak el a létesítmény mellett. A robbanásban 50 ember megsebesült.Az amerikai haderő és afgán szövetségeseik által 2001 végén hatalmuktól megfosztott tálibok szent háborút (dzsihádot) hirdettek a közép-ázsiai országban állomásozó külföldi katonai alakulatok, az amerikai támogatást élvező kabuli kormány, az afgán kormányhadsereg és a segélymunkások ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak