Tetszett a cikk?

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a hvg.hu-nak kifejtette: a szervezet "EU-konform" autonómiatervezetét a román kormány nem utasíthatja vissza. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint viszont a terv veszélybe sodorhatja a romániai magyarság parlamenti képviseletét.

Romániában a magyarok között is heves vitákat gerjesztett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) autonómia-kezdeményezése. „Ahol többségben vannak a magyarok, ott területi és közigazgatási autonómiára van szükség, ahol pedig kisebbségben, ott személyelvű autonómiát kell garantálni a román kormánynak" - mutatott rá a hvg.hu-nak Tőkés László királyhágó-melléki püspök, az EMNT elnöke. Szerinte Bukarestnek az "európai érvek" előtt előbb-utóbb meg kell hajolnia, de jóval nehezebb lesz a román közvéleménnyel is elfogadtatni a nemzeti kisebbség autonómiáját, „minekutána több évtizede mi vagyunk a hivatalos ellenségkép”. „Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz és időigényes feladat az autonómia kivívása, mert célunk szöges ellentétben áll a hagyományos román politikával. De ha EU-konform autonómiatervezetet állítunk össze, azt a román kormány nem dobhatja vissza. Már csak a módját kell megtalálni, hogyan terjesszük a parlament elé a tervezetet”. A püspök szerint eddig két lehetőségen gondolkoztak: vagy százezer aláírás összegyűjtésével terjesztenék be a törvényjavaslatot, vagy azokkal a RMDSZ-es parlamenti képviselőkkel, akik tagok az EMNT-ben is. Elismerte, hogy az autonómia ügye „az árral szemben úszik”, éppen ezért sokat segítene az anyaország részéről érkező támogatás. Az autonómiatervezetet már elküldték a magyar pártoknak, de eddig csak a Fidesz részéről érkezett pozitív visszajelzés. A püspök megerősítette: Románia területi egységét, nemzeti szuverenitását messzemenően tiszteletben tartják, s autonómiatörekvésük ennek nem mond ellent. Csak arra kívánnak támaszkodni, amit az Európai Unió is támogat, mi több, az Európai Tanács egyik határozata a nemzetiségi területi önkormányzatokat a nemzetiségi kérdés megoldásának tekinti.

Az RMDSZ - amely szerint a terv szakadást okozhat az erdélyi kisebbségben - változatlanul elhatárolja magát ezektől a kezdeményezéstől. Markó Béla, az RMDSZ elnöke korábban jelezte a hvg.hu-nak: legfontosabb céljának továbbra is azt tekinti, hogy erős önkormányzatokat hozzanak létre, mert csak rajtuk keresztül valósulhat meg az erdélyi magyarság önrendelkezése. A napokban Markó megerősítette, továbbra is veszélyesnek tartja Tőkés László tervét. A magyarság nem egységes fellépése ugyanazt az eredményt hozhatja, mint Szerbiában, ahol a magyar képviselők nem jutottak be a parlamentbe. „Ami másfél évtizeden át jól működött, miért ne működhetne ezután is? Akinek pedig kritikája van, az tegye meg az RMDSZ-en belül” - vélekedett.

A magyar kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megválasztott vezetőit tekinti partnereinek - mondta a hvg.hu-nak Szent-Iványi István, a parlament európai integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke. Az SZDSZ szerint az autonómiát inkább közelebb hozza az RMDSZ által követett stratégia. Az igaz, hogy Európa számos országában működik autonómia, de azt a kisebbség és a többség tárgyalásain alakították ki, alkotmányos keretek között; az, hogy egy ország területén milyen autonóm egységek alakulnak, és azok mennyire lehetnek életképesek, szigorúan az illető ország belügyéhez tartozik. Ezt kellene szem előtt tartaniuk Tőkéséknek is - hangsúlyozta Szent-Iványi. Félelmének adott hangot, hogy mindazt, amit az RMDSZ az elmúlt több mint tíz év alatt türelmes és következetes munkával elért, az EMNT törekvései kockára tehetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén