Tetszett a cikk?

Ez év április 3-ra írta ki az államfő megválasztásának napját a szlovák parlament házelnöke. Pavol Hrusovsky csütörtökön közölte: ha április 3-án nem sikerül elnököt választani, akkor a második fordulót április 17-én tartják.

Egyelőre nem tudni, vajon a jelenlegi államfő, Rudolf Schuster újrajelölteti-e magát, jóllehet több párt már hivatalosan megnevezte jelöltjét, és több függetlenként indulni kívánó személy neve is ismert. Vladimír Meciar, az ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke még szintén nem nyilatkozott, hogy kíván-e indulni.Elemzők szerint Schuster is, Meciar is a jelöltek között lesz. Így valószínű, hogy az idei elnökválasztáson megismétlődik az előző, öt évvel ezelőtti helyzet, amikor a második fordulóban Schuster és Meciar között folyt a küzdelem, amelyből végül az ötödik éve hivatalban levő Schuster került ki győztesen.Az eddig ismert államfőjelöltek között van Eduard Kukan külügyminiszter, akit a Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) indít, valamint Frantisek Miklosko, egykori parlamenti házelnök, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselője és a függetlenként induló Martin Bútora, Szlovákia volt washingtoni nagykövete is. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyelőre nem döntötte el, indít-e saját jelöltet, vagy az indulók valamelyikének támogatására buzdítja majd választóit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának