Tetszett a cikk?

A Líbia elleni amerikai szankciók feloldásáig átmenetileg megoldható lenne, hogy a cégek megkezdhessék a munkát – nyilatkozta a The Wall Street Journalnak a líbiai nemzeti olajtársaság elnöke.

Az Oasis csoportként ismert három amerikai olajcégnek - ConocoPhillips, Amerada Hess és a Marathon Oil Corporation - 41 százalékos részesedése van a líbiai Waha kőolajmezőben, ezen kívül az Occidental Petroleumnak is vannak érdekeltségei. A befektetési tilalom miatt azonban új megállapodást nem köthetnek. Abdulhafid Zlitni, a líbiai nemzeti olajtársaság elnöke a The Wall Street Journal nevű amerikai gazdasági napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozában úgy ítélte meg, hogy az Oasis projektjei az elkövetkező évtizedben 8 milliárd dollár befektetést igényelnek, amelyből a csoportnak várhatóan 46 százalékot kell állnia. A cégek ezért cserében nagyobb befolyást nyerhetnek és kiterjeszthetik a koncesszióikat is. Zlitni szerint minél hamarabb tisztázni kellene a visszatérés feltételeit, illetve az új befektetési lehetőségeket.Az amerikai cégek jó ideje várnak arra, hogy Washington feloldja az észak-afrikai ország ellen 1986-ban bevezetett szankciókat, amelyeket a minap George Bush amerikai elnök ismét meghosszabbított. Az amerikai külügyminisztérium 4 héttel ezelőtt az útlevél korlátozások felfüggesztésével lehetővé tétte olajipari vezetők egy csoportjának, hogy Líbiába látogasson. A Bush-kormány nem sokkal a szankciók megújítása előtt jelezte Tripolinak, hogy rugalmas lesz, ha Líbia hozzálát tömegpusztítófegyver-programjai felszámolásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában