Az AFP hírügynökség értesülései szerint az iraki ideiglenes kormányzótanács ingerülten fogadta a Pentagon döntését arról, hogy a megbuktatott iraki elnököt hadifogollyá nyilvánították.

Dara Nureddin, az ideiglenes kormányzótanács jogi bizottságának vezetője szerint "Huszein háborús bűnöket követett el irakiak ellen, ezért iraki bíróság előtt fog felelni, irakiak fognak ítélkezni felette".Az ügy előzménye, hogy a Pentagon tegnap hivatalosan is elismerte: a volt iraki elnököt megilletik a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezményben előírt jogok, mivel a volt rezsim fegyveres erőinek vezetőjeként hadifogolynak számít.Donald Rumsfeld védelmi miniszter korábban kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy Huszeint hadifogolynak tekintik-e. A minisztert azzal a televíziós felvétellel kapcsolatban faggatták, amelyen a 66 éves exdiktátort egy katonaorvos szájüreg-vizsgálatnak veti alá, a hajában pedig tetveket keres.Szaddám Huszein nyolc hónapig bujkált, míg végül tavaly december 13-án elfogták szülővárosa, Tikrit közelében, ahol egy tanyán egy földbe ásott pincelyukban rejtőzködött. A volt diktátort katonai források szerint Irakban tartják fogva. George Bush elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy Huszeint Irakban kell bíróság elé állítani, és véleménye szerint halálbüntetést érdemel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás