Az orosz csapatok grúziai kivonulása időigényes és pénzigényes folyamat lesz – nyilatkozta Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette, kész hozzájárulni az orosz egységek evakuációjához.

Orosz katonákat és haditechnikát sehonnan, így Grúziából sem vonnak ki még egyszer úgy, ahogyan az Németországban a szovjet csapatokkal történt - szögezte le Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter Krasznojarszkban. Emlékeztetett rá: a Németországból tömegével hazavezényelt katonákat, tiszteket és a fegyverzetet mintegy "ömlesztve" egy lakatlan területre zúdították.Kivonás esetén először új katonai körzeteket, körleteket, lakótelepeket kell kialakítani a megszűnő katonai bázisok, illetve az azokról távozó katonák számára. Márpedig ez időigényes folyamat. Az ehhez szükséges pénz előteremtését viszont az orosz pénzügyminisztérium csak azt követően fogja tervbe venni, hogy megszületett a konkrét kormányközi egyezmény Oroszország és Grúzia között – hangoztatta az orosz védelmi miniszter. Hozzátette: ilyen egyezmény - bárki bármit mondjon is - jelenleg nincs.Az orosz miniszter szavainak az ad különös jelentőséget, hogy a Mihail Szaakasvilit, az új elnököt támogató Egyesült Államok egy nappal Ivanov nyilatkozata előtt közölte, kész hozzájárulni a Grúziában lévő orosz csapatok 1999-ben megígért kivonulásának finanszírozásához.A Grúziában - Alhankalakiban és Batumiban - található két orosz katonai támaszpont heves vita tárgya Moszkva és Tbiliszi között. A két fél évek óta tárgyal az orosz csapatok kivonásáról. A grúzok, így az új elnök szerint a kivonás három év alatt megtörténhet, orosz részről erre legalább tíz évet tartanak szükségesnek.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat