Az Egyesült Államok a következő évtized második felében emberlakta bázist létesít a Holdon, s ez később ugródeszkaként szolgál majd a Mars és a Naprendszer kutatásához - jelentette be szerdán George Bush amerikai elnök. Oroszországban eközben egy űrberendezéseket gyártó társaság szóvivője bejelentette, az ország 2014-re készen áll arra, hogy embert küldjön a Marsra.

Az amerikai elnök az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni központjában közölte, hogy az amerikai űrhajósok 2015 és 2020 között, egyre hosszabb küldetésben visszatérnek a Holdra, lakható bázist létesítve Földünk kísérőjén. A Hold-bázis ugródeszka lesz a Naprendszer további kutatásához, így egy későbbi Mars-expedícióhoz. George Bush elmondta, hogy új típusú, az embert a Holdra szállító űrhajóval cserélik le 2010-ig a mostani űrrepülőgép-flottát, s ez 2014-ben indulna első küldetésére. Robot holdjárókkal már 2008-tól megkezdik az égitest kutatását annak előkészítésére, hogy az ember tartósan megvethesse a lábát rajta. Bush a múltra célozva kijelentette, hogy az általa felvázolt elképzelés nem jelent űrversenyt, hanem olyan utazás, amelyen más nemzetek is részt vehetnek. Az elnök biztosította nemzetközi partnereit, hogy Amerika teljesíti vállalásait a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás összeszerelésében, majd 2010-re kivonja űrhajósait onnan és addigra lecseréli az elöregedett űrrepülőgépeket.Az űrsiklók azóta a földön vesztegelnek, hogy 2003 februárjában a Columbia leszállás közben darabjaira szakadt és hét asztronautája szörnyethalt.Bush elnök az elkövetkező öt évre mindössze egy milliárd dollárt kér a kongresszustól az ambiciózus terv elindítására, további 11 milliárd dollárt pedig az űrkutatási hivatal öt évre szóló, 86 milliárd dolláros költségvetésén belül teremtenek elő, más programokra szánt összegek átcsoportosításával. A meghirdetett program több százmilliárd dollárt is felemészthet. A demokraták soraiban már a bejelentés előtt többen is bírálták az elképzelést, azt hangoztatva, hogy a pénzt az amerikaiak életkörülményeinek javítására kellene felhasználni.Oroszországban eközben már egy konkrét Mars-expedíció lehetőségéről született bejelentés. 2014-re készen áll az ország arra, hogy embert küldjön a Marsra - közölte szerdán egy űrberendezéseket építő orosz társaság szóvivője. Leonyid Gorcskov, az RKK Energija nevű vállalat illetékese elmondta: az Mars-utazás emberekkel 2014 körül válhat valósággá.Közölte továbbá: az orosz Mars-program eszközeinek költsége a 15 milliárd dollárt közelíti, ami állítása szerint összeg tizede az amerikai mérnökök berendezésének.A "vörös bolygóra" tartó űrhajó várható súlya közel 70 tonna lesz és Proton rakéták segítségével juttatnák a világűrbe. Négy-hat űrhajóst készítenek fel erre az expedícióra, amelynek várható időtartama másfél-két év lehet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó