Tetszett a cikk?

Lemondatták az Izvesztyija című orosz napilap főszerkesztőjét, amiért eltúlozta a beszláni túszejtés véres végének bemutatását az orosz lapban. A döntés hátterében a laptulajdonos orosz oligarcha Potanyin Kreml barát nézetei állhatnak.

Raf Sakirov hétfőn mondta a Szabad Európa Rádió orosz nyelvű adásának, hogy az Izvesztyiját kiadó Prof-Media vezetősége kifogásolta a beszlani tragikus események radikális tálalását, jelesül a szombati számban található - plakátszerűek voltak, de nem kegyeletsértő - egész oldalas fotókat.A Prof-Media Vlagyimir Potanyin oligarcha tulajdonában van, aki kerüli a konfliktust a Kremllel. A NEWSru.com internetes újság tudni vélte, hogy Sakirov maga Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására kényszerült lemondásra. Az Izvesztyija szombati számában megállapította, hogy a túszdráma "a legrosszabb forgatókönyv szerint" végződött, és részletesen beszámolt a borzalmas eseményekről. A tornaterem "padlóját gyerekek szétszórt holttestei borították" - írta, egy orvost idézve, aki szerint "a gyerekeket felrobbantották (a terroristák), azután pedig elégtek". A robbantások után még mozogni képes, kitóduló túszok "két tűz közé kerültek: hátukba a terroristák tüzeltek, szemből a katonák".Emellett a lap vitriolos írást közölt az országos tévécsatornák beszlani beszámolóinak ellenőrzéséről. "Ha a hatóságok valamit megtanultak a 2002-es moszkvai túszdráma óta, akkor az a tudósítók korlátozása" - vélte a cikkíró, "nemzeti szégyennek" nevezve, hogy a hazai újságírók jóval az iskola körüli gyűrűn kívülre szorultak, míg nyugatiak "kiválaszthatták a legkényelmesebb forgatóhelyeket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak