Tetszett a cikk?

Válságtanácskozásra hívták össze Rómában kedden este az érintett minisztereket és titkosszolgálati vezetőket, hogy lépéseket tegyenek a két olasz segélymunkás kiszabadítása érdekében.

Az olasz politikai köröket alaposan felkavarta az újabb túszejtés, hiszen húsvétkor négy olasz került iraki terroristák fogságába, s egyiküket ki is végezték, míg augusztus végén Enzo Baldoni szabadúszó újságíróval végeztek elrablói Nedzsef körzetében.A kivégzett olasz túszok hozzátartozói, - legutóbb Baldoni apja és testvére is - azzal vádolták meg a hivatalos Rómát, hogy nem tett meg mindent az olaszok kiszabadítása érdekében, nem úgy, ahogy azt például Párizs megtette a két elrabolt francia újságíró esetében. Most a baloldali ellenzék erre emlékeztetve bírálta a Berlusconi kabinetet, és határozott cselekvésre ösztönözte a kormányt.A Híd Bagdadba elnevezésű csoporthoz tartozó, fogságba esett, Simona Pari (29 éves) és Simona Torretta (27 éves) szülei könnyek között nyilatkoztak a sajtónak és panaszkodtak, hogy gyakorlatilag semmiféle hivatalos információ nem jut el hozzájuk.Az olasz szocialisták képviselőházi frakcióvezetője, Ugo Intini kedd esti nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy Enzo Baldoni kivégzése után már kérte a kormányt, hogy az összes polgári személyt evakuálja Irakból. A baloldali Tölgyfa pártszövetség, s egyben a Baloldali Demokraták (DS) vezetője, szorgalmazta, hogy az ENSZ vegye át az iraki átmenet irányítását.Az olasz zöldek ugyancsak nagyobb aktivitást követeltek a római kabinettől, Oliviero Diliberto, az olasz ortodox kommunisták vezéralakja szerint az egyetlen "igaz, lehetséges és bátor gesztus" az olasz katonák és csendőrök kivonása Irakból. A pacifisták viszont kedd estére megmozdulást hirdettek a kormánynak otthont adó Chigi-palota elé. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült